Obs nedir? Nasıl kullanılır? OBS Kayıt Nasıl Yapılır?

Obs nedir? Nasıl kullanılır? OBS Kayıt Nasıl Yapılır? gibi soruların yer aldığı Open Broadcaster Software Rehberi ile karşınızdayız. Her geçen gün adını bile duymadığımız başka bir insan Youtube’da çektiği videolarla veya Twitch’te yaptığı yayınlarla çok kısa zamanda meşhur olabiliyor. Siz de bu yarışa katılıp kısa sürede büyük isimlerden biri haline gelmek mi istiyorsunuz? Twitch yayın açma nasıl olur bilmiyor musunuz? Aradığınız cevap burada! Hazırladığımız OBS nasıl kullanılır eğitimi Youtube, Twitch ve diğer canlı yayın yapma siteleri içinde yayın ve kayıt yapmak isteyen kişiler için birebir. OBS’i (Open Broadcaster Software) kayıt ve yayın için kullanıyorum ve tecrübeyle sabit şunu söyleyebilirim; uygulama tam olarak bu amaç için yaratılmış.

Obs nedir? Nasıl kullanılır
Obs nedir? Nasıl kullanılır

OBS Nedir ?

Obs nedir, tam açılımı Open Broadcaster Software olan, ücretsiz, açık kaynaklı bir video kayıt ve canlı akış programıdır. Dahil edilen özellikler:

H264 (x264) ve AAC ile kodlama.
Intel Quick Sync Video (QSV) ve NVENC desteği.
Sınırsız sahne ve kaynaklar.
Twitch, YouTube, DailyMotion, Hitbox ve daha fazlasına gerçek zamanlı olarak yayın yapın.
MP4 veya FLV dosya formatlarında çıktı alabilmek.
Yüksek performanslı oyun akışı için video kartı tabanlı oyun kaydını etkinleştirir.
DirectShow kaydı için cihaz desteği (web kameraları, kaydediciler, vb.).
Windows 8’de yüksek hızlı monitör kaydetme desteği.
Bilinear veya lanczos3 yeniden örnekleme seçenekleri.

OBS Studio nedir?

OBS Studio (eski adıyla OBS Multiplatform), OBS’nin sıfırdan yeniden yazılmasıdır. Çoklu platform desteği, gelişmiş özellikler ve çok daha güçlü bir API ana hedeflerdir. Windows, Mac ve Linux için kullanılabilir.

OBS Studio, orijinal OBS’de bulunmayan özellikleri destekler. Çok noktaya yayın çıkışı ve sahne önizlemesi bunlardan bazılarıdır.

Canlı video akışı uygulaması olan Open Broadcaster Software, biz yayıncılar için bir nimettir. Eklenti desteği, hafif ve stabil çalışma fonksiyonu ile gönlümüzde taht kurmuş, ücretsiz bir yayın programıdır.

Piyasadaki en büyük rakip olan XSplit, ilk aşamalarda daha fazla seçenek ve esneklik sunmasına rağmen ücretli olması ve önerilen sistem özelliklerinin 1 tıklama olması nedeniyle Open Broadcaster Software’in gerisinde kalıyor. Sıfırdan başlayan bir Twitch yayıncısıysanız, şimdi size anlatacaklarım tam size göre. Önce ayarlardan başlayalım. Size verdiğim ayar önerilerinin her zaman denediğim, test ettiğim ve kullandığım ayarlar olduğunu unutmayın.

Ayarlara tıkladığımızda karşımıza ilk olarak Genel sekmesi çıkıyor. Burada profil adınızı düzenleyebilir ve bildirim panelinde değişiklik yapabilirsiniz. Kodlama simgesi önemli sekmelerden biridir. Encoder seçeneğinde genellikle x264’ü seçiyoruz. Ancak nvidia grafik kartları, bu bölümde GeForce Experience ile birlikte gelen kendi kodlayıcılarına da sahip olabilir. Ek şanzıman ekipmanı satın aldıysanız, bu da seçeneklerden biridir. Uygun olanı seçmeye çalışmalısınız. İşlemciyi ve ekran kartını yormamaya dikkat ederek, yayını istediğiniz değerde kodlayarak uygun olanı seçebilirsiniz. Genelde x264’ü seçmenizi öneririm. Diğer seçeneklerden daha hafif olacaktır.

CBR Kullan ve CBR doldurmayı etkinleştir ayarlarını kontrol edin. İsteğe bağlı arabelleğe almayı devre dışı bırakın. Eşdeğer bit hızı arabelleği. Gelelim en yüksek bit hızına. ADSL için 680-990, VDSL için 1900 ve fiber için 2500-5000 kbps hızları Türkiye için standarttır. Yükleme hızınıza bağlı olarak yarıdan biraz fazla veya yarıdan biraz fazla ayarlamalısınız. Örneğin 3200 kbps’de upload yapabilen bir internet hızım olduğu için transfer için genellikle 2300-2500 koyuyorum. Kendi internet hızınıza göre doğru numarayı giriyorsunuz. Tabi burada tek kriter internet hızınız değil. Yayına vermek istediğiniz çözünürlük de önemli, ona sonra geleceğim. Ses ayarlarına mümkün olduğunca az dokunmaya çalışın. Özellikle düşük performanslı bir bilgisayarınız veya internetiniz varsa elinizdeki kaynakları iyi değerlendirmeye çalışın.

Yayın Ayarları sekmesinde ilk bölüm platform hakkındadır. Canlı yayın veya video kayıt seçenekleri vardır. Canlı yayın yapıyorsanız, önce siteyi seçin ve ardından benzersiz yayın anahtarınızı kaydedin. Twitch’te transfer anahtarını kontrol panelinden alabilirsiniz. Yayın anahtarınızı kimseyle paylaşmayın. Otomatik olarak yeniden bağlanma seçeneğini etkin durumda bırakın. Seçeneklerin geri kalanı sizin takdirinize bağlıdır.

Video, Open Broadcaster Software için en önemli ayardır. Önce ekran kartınızı ve mevcut ekran çözünürlüğünüzü, ardından yayınlamak istediğiniz çözünürlüğü seçin. Şimdi benim önerim aşağıdaki gibidir.

  • Çözünürlük: 640×360
  • Bit Hızı Aralığı: 400 – 1.000 kb/sn
  • Önerdiğim: 700 kb/sn
  • Çözünürlük: 854×480
  • Bit Hızı Aralığı: 500 – 2.000 kb/sn
  • Önerdiğim: 1500 kb/sn
  • Çözünürlük: 1280×720
  • Bit Hızı Aralığı: 1.500 – 4.000 kb/sn
  • Önerdiğim: 2900 kb/sn
  • Çözünürlük: 1920×1080
  • Bit Hızı Aralığı: 3.000 – 6.000 kb/sn
  • Önerdiğim: 4700 kb/sn

Yayınınızın filtre ayarında çok fazla kare yoksa dokunmayın. Ancak daha kaliteli ve sorunsuz bir aktarım istiyorsanız bit hızını artırarak bir filtre ekleyebilirsiniz. FPS ayarına dokunmamaya dikkat edin. Türkiye koşullarında 60 FPS’de yayın yapmak çok zor.

Ses ayarlarından da görebileceğiniz gibi, giriş ve çıkış birimi seçimi ve bazı ön ayarlar dahildir. Klavye kısayolları sekmesi de size kalmış. Gelelim gelişmiş ayarlara. İşlemciniz en yeni nesil Intel i7 ve kilitsiz K serisi değilse işlemci ayarlarına bile dokunmayın. Burada 2 önemli seçenek var. Genel olarak, önizleme sırasında kodlamayı kapalı bırakın. Bu, sisteminizi yormayacak bir seçimdir. Yaptığınız ayarlardan sonra bit hızını görmek istiyorsanız test etmek için açın ve ardından tekrar kapatın. CFR kullanma seçeneği de etkinleştirilmelidir.

Ayarlarımız bittiğine göre şimdi sahneye geçelim. İlk olarak, altta 2 küçük alan var. Biri sahneler, diğeri kaynaklar. Ekranda gösterdiğiniz şeyler, yarattığınız bir sahnenin kaynağıdır. Örneğin sahne ekle dediniz ve “Giriş” adını verdiniz. Kaynak Ekle bölümündeki Ekle düğmesine tıklayarak metin ekleyebilirsiniz. B. “Gösteri yakında başlıyor”. Önizleme Aktarma bölümünü kullanarak, üst ekrandan eserlerin taşınmasını ve yeniden boyutlandırılmasını görsel olarak düzenlemek için Sahne Düzenle düğmesine basabilirsiniz.

OBS Nedir Fiyatı Ne Kadar?

OBS tamamen ücretsizdir! Kaynak kodu Github‘da mevcuttur.

Buna da göz atabilirsiniz: Sigma Kuralları Nedir, Sigma Ne Demektir?

 

 

5/5 - (3 {Oy})

Yorumlar kapalı.