Döviz kuru sistemleri *2024

Döviz kuru sistemleri ve döviz kuru piyasası her zaman değişime tabidir. Tabii ki, bu değişiklikler özelliklerine göre adlandırılır. Döviz kurları bu rejimlere göre değişmektedir. Döviz kurlarını etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörlerin bir kısmı arz ve talep kanunları tarafından yönetilirken, bir kısmı da ülkedeki para piyasasının durumuna bağlıdır. İki tür döviz kuru sistemi vardır. Bu sistemler sabit döviz kuru ve dalgalı döviz kurudur. Bu iki döviz kuru arasındaki varsayılan döviz kuru, karma döviz kurudur.

Döviz kuru sistemleri
Döviz kuru sistemleri

Sabit Kur Sistemi

Bu döviz kuru sistemlerinde arz ve talep kanunundan bahsetmek mümkün değildir. Çünkü bu döviz kurunu belirleyen para otoriteleridir. Bu durumda, bir piyasa müdahalesi gerçekleşir. Genellikle bunu ellerindeki bazı araçlar yardımıyla yaparlar. Elbette bu döviz kuru sisteminin bazı avantajları vardır. Döviz kurlarının sabitleneceği garantisi, ithalatçı ve ihracatçılara geleceklerini görme fırsatı veriyor. Bu durum iş hayatında da bazı avantajlar sunmaktadır. Bu avantajlardan biri de iş hayatında beklenmedik durumlarla karşılaşma riskinin ortadan kaldırılmasıdır. Diğer bir avantajı ise fiyat istikrarının istenilen düzeyde tutulabilmesidir. Bu, enflasyonun önlenmesine yardımcı olur. Bu sistemde, ulusal para birimi, elbette bir para birimi de olabilen belirli bir alışveriş sepetine bağlıdır. Bir para sistemi ile ilişkilendirilecekse, yoğun olarak ticaret yaptığı bir ülke olmalıdır.

Esnek Kur Sistemi

Döviz piyasasına müdahale etmeden arz ve talebe dayalı bir döviz kuru şeklidir. Bu döviz kuruna devlet müdahalesi yoktur. Bu döviz kuruna dalgalı döviz kuru da denir. Kamu müdahalesi olmadığı için serbest piyasaya uygun bir döviz kuru rejimidir. Bu döviz kuru sisteminde ödemeler dengesi düzenlenmelidir. Bu kur ile iç dengeler daha kolay sağlanır. Ödemeler dengesi bu döviz kuru sisteminde otomatik olarak kapatılır. Bu, dalgalanmaları azaltır ve stabilite sağlar. Bu döviz kuru sisteminde döviz kurunu sabit tutmak için herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. Sabitlenmesi gerekmeyen bir döviz kuru rejiminde zorunlu karşılık yoktur. Bu, piyasada likiditenin düşmesini önler. Esnek döviz kuru sisteminde dış denge önemsizdir. Bu, iç dengeyi daha kolay elde etmek için bir neden olacaktır.

Esnek Kur Ve İç Denge

Esnek kur sistemine sahip bir ülkede ekonominin iç dengesi daha kolay sağlanır. Esnek döviz kurunun dezavantajı belirsizliklerin çok hızlı ortaya çıkmasıdır. Belirsizlikler yavaş yavaş, ancak oldukça hızlı bir şekilde ortaya çıkar.

Karma Döviz Kuru Sistemleri

Karma döviz kuru rejimleri, sabit döviz kuru ve dalgalı döviz kuru rejimleri olan sistemlerdir. Karma sistemler tam ortada kaldıkları için bazı benzerlikler olduğu kadar farklılıklar da içerirler.

Döviz Kuru Bantları

Döviz kuru bantları; Bu sistem genel olarak sabit döviz kuru sistemine daha yakın olarak tanımlanabilir. Çünkü sadece cari döviz kuru bant içinde kalır ve arz ve talep kanunlarına göre şekillenirken, bant dışındakiler sabit döviz kuruna göre değerlenir. Döviz kuru bandın dışına çıkarsa devlet müdahalesi gerekir. Ancak devlet müdahalesinin istenmediği durumlarda bant geniş tutulmaktadır. Bant geniş tutulursa döviz kurunun banttan çıkması zor olacaktır. Bunun için devlet müdahalesine gerek yoktur.

Ayarlanabilir sabit kur sistemi; Bu sistemde döviz kuru ve döviz kuru bandı belirlenir. Bu oran kabul edilebilir aralığın dışına çıktığında devlet müdahalesi gerekir. Ancak, serbestçe ayarlanabilen bu döviz kuru rejimleri ile devlet müdahalesi gerekli olmayabilir.

Kayan parite sistemi; Bu sistemde belirli aralıklar arasında düşen döviz kuru, denge döviz kuruna ulaşılana kadar ayarlanmaktadır.

Gözetimli dalgalanma sistemi; Bu sistem genellikle sabit döviz kuruna yaklaşan bir oran sistemidir. Rezerv sorunu olduğu için kısa vadede bile her zaman tercih edilen bir döviz kuru rejimi değildir.

Optimum para sahası; Bu döviz kuru sistemine katılan ülkelerin para birimleri birbirine sabit döviz kurları ile bağlanmıştır. Bu sistemde fiyat istikrarı olacağından dalgalanmalar daha az olacaktır. Düşük dalgalanmaların olduğu bir ortamda belirsizlikler de azalacaktır. Düşük belirsizlik ekonomisi her zaman güvenilir bir ekonomik alandır.

İlgili Yazı: Sigma Kuralları Nedir, Sigma Ne Demektir?

5/5 - (1 {Oy})

Yorumlar kapalı.