TV Kanalı Açmak? Tüm günün yorucu temposunun ardından evde haberler, diziler, filmler veya çeşitli programlar size eşlik edebilir. Televizyon istasyonları tarafından iletilir. Evde ve diğer yaşam alanlarında en çok zaman geçirilen alanlar genellikle televizyonun bulunduğu yerlerdir. Ancak, karlı ve yüksek kar marjı olan bir iş kolu vardır. Bir televizyon kanalı açın. Ancak bilinmelidir ki herkes televizyon kanalı açamaz. Bunun için onlarca yasal prosedür ve izin gerekiyor.
Aslında ulusal TV kanalları diğerlerinden çok daha fazla kazanabilir. Reklamveren anlaşmalarına bakacak olursak, ulusal kanallar bu finansal gelirin %80’inden fazlasını alıyor. Ulusal kanalların yanı sıra 166 yerel ve 12 bölgesel televizyon kanalı bulunmaktadır. Bunu göz önünde bulundurarak açmak istediğiniz kanalın içerik formatlarını iyi tasarlamalı ve uygulamalısınız. Aynı şekilde pazarlama stratejinizi de buna göre uygulamalısınız. Aksi takdirde ütopik bir gelir elde etmek mümkün değildir. Ayrıca normal standartlarda kazanma ihtimaliniz de yok (yerel kanallar için). Peki, TV kanalı açmak için gerekenler nelerdir, TV kanalı açmanın maliyeti nedir, TV kanalı geliri nedir? Gibi soruların ve merak edilen diğer soruların cevaplarını bu içerikte detaylı olarak hazırladık.
TV Kanalı Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Yayın hayatına girerek direk evlere misafir olabilirsiniz. Kulağa nasıl geliyor? Çok verimli gibi görünse de, görevi kötüye kullanma nedeniyle ciddi cezalarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü bölümümüzün başında da belirttiğimiz gibi halka hitap edeceksiniz. Bu nedenle işe başlarken yanınıza almanız gereken belgeler ve üstlenmeniz gereken bazı sorumluluklar vardır. İlk olarak, halka açık bir şirketin sahibi olmalısınız. Bir şahıs veya limited şirket ile TV kanalı açamazsınız. Kurumunuzla kablolu TV yayını yapabilmek için en az 275.000 TL ödenmiş sermayenizin olması gerekir. Aksi takdirde tekrar kanal açma konusunda başarılı olmanız pek olası değildir.
Bahsettiğimiz şartları sağladıktan sonra bir kaç uygulama yapmanız gerekiyor. Bu;
- İlk önce RTÜK’e (Radyo ve Televizyon Kurulu) bir televizyon kanalı açmak için dilekçe vermeniz gerekiyor.
- Dilekçeyi gönderdikten sonra “Yayın Lisansı Başvuru Formu”nu doldurmanız gerekmektedir. Bu forma internet kaynaklarından ulaşabilirsiniz. Emin olmanız gereken şey, tüm bilgilerinizin kesinlikle eksiksiz doldurulmasıdır.
- Kuruluşunuzu dağıtmak için “Kurucu Makaleler”.
- Şirketi temsil eden kişi(ler)in imzası ve vekaletnamesi gereklidir.
- Şirketinizin ortaklarının kaç hisseye sahip olduğunu gösteren hisse defteri.
- Logonuz sertifikalı olmalıdır. Aksi takdirde marka ile ilgili sorunlar olabilir. Buna göre logonun marka tescil belgesi de istenmektedir.
- Kurumsal Ortak Bilgileri. Bu bilgi; TC kimlik numaraları, ad-soyad, ikametgah belgeleri…
- Planlanan programların formatı, içeriği, programı ve aktarım süreleri belirtilmelidir.
- Şirketinizin televizyon istasyonu için yeterli altyapıya sahip olduğunu gösteren teknik altyapı bilgileri.
- TV istasyonu için satın aldığınız ekipmanların listesi.
- Şirket Bilgisi. Bu bilgi; Telefon, Faks, Web Sitesi, Adres, Ana Stüdyo Merkez…
Tüm bu adımları tamamladıktan sonra TV kanalınızı açmak için onay sürecine gireceksiniz. Onay alırsanız, lisansınızı da TV istasyonuna alırsınız. Hemen hemen her şey böyle bir araya geliyor.
TV Kanalı Nasıl Açılır?
TV kanalının kurulması için bazı optimizasyon ve entegrasyon işlemleri gerekmektedir. Destek sistemi de vazgeçilmezdir. Bunu şirket olarak veya tek başınıza yapamazsınız. Bu nedenle bu hizmetleri sağlayan teknoloji şirketlerinden biri ile anlaşma yapabilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri; iş yaptığınız firmanın referanslarıdır. Daha önce onay vermiş olan firma ve kanalları inceleyebilir ve puanlamanızı buna göre yapmalısınız. Aksi takdirde TV istasyonunuzun programlarında sık sık kesintiler, bozulmalar vb. olacaktır. gibi sorunlar
Biliyorsunuz ki yayınlarımız Türksat uydusuna bağlı. Bu anlamda yapılacak çalışmaların sorunsuz bir şekilde yayınlanması gerekmektedir. Bu nedenle profesyonel ve bilgili bir firma ile anlaşma yapılmalıdır. Aynı şekilde, gelecekte TV kanalınızın büyüyebileceği, yeni formatların eklenebileceği ve yeni şovların açılabileceği unutulmamalıdır. Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak yol haritanızı belirlemelisiniz.
TV Kanalı Açmak Maliyeti 2023 Ne Kadar?
Eğer bir TV kanalı açmaya karar verdiyseniz bunun da büyük bir maliyeti olacağını bilmelisiniz. Ancak ne tür bir TV kanalı açmak istediğinize (ulusal, bölgesel, yerel) göre maliyet tablosunda değişiklikler oluyor. Bir TV istasyonu açıldığında, sermaye pastasının büyük bir kısmı lisans ücretlerine tahsis edilir. RTÜK tarafından verilen lisanslar 10 yıl geçerlidir. 10 yıldan az bir süre için lisans satın alamazsınız. Ulusal kanal açmak için ödenecek ücret; 499.200,00 TL. Bu nedenle sadece lisans ücreti için yaklaşık 500.000 lira kote edilir. Elbette destek aldığınız teknoloji şirketlerine ek ödemeler yapılması gerekiyor. Alıntıladığımız miktar ulusal kanal içindir. Peki ya yerel istasyonlar?
Ehliyet ücreti yaşadığınız şehre göre değişir. RTÜK bunu göz önünde bulundurarak filtreleme yaptı. Nüfusu 1 milyondan az ve 1 milyondan fazla olan şehirler için fiyat tablosu oluşturuldu. Buna göre nüfusu 1 milyonun altında olan şehirlerde TV kanallarının lisans ücreti 47.650,00 TL. Bu lisansın 10 yıllık bir süre için geçerli olduğu unutulmamalıdır. Nüfusu 1 milyondan fazla olan bir şehir için ödenecek ruhsat ücreti 71.340,00 TL’dir. Ayrıca profesyonel ekipman almanız gerekiyor. Buna çalışanlarınızın maaşını, stüdyonuzun veya stüdyonuzun kirasını, ekipmanın bakım ve onarımını vb. ekleyin. Bu gibi durumlarda maliyetlerinizi etkiler. Bu hesaplamaları dikkate alırsak, yerel bir TV kanalı açmak için en az 2 milyon lira feda etmeniz gerekiyor.
TV kanalının geliri nedir?
Bu tamamen sunduğunuz içeriğe bağlıdır. Kitlenin ilgisini çekmeyi ve elde tutmayı başarırsanız, bu aynı zamanda derecelendirme seviyenizi de etkiler. Dolayısıyla reklam yapmak isteyen markalar sizinle bu ruhla çalışmak isteyeceklerdir. Böylece büyük miktarlarda finansal gelir elde etmek mümkündür. Ulusal kanallara bakacak olursak burada her popüler dizinin reklam bütçesi bile 1 milyon liradan az değil.
Aynı şey yerel kanallar için de geçerli. Ancak ödenecek miktar tabii ki o kadar yüksek değil. Örneğin, 1 milyondan az nüfuslu bir şehir için yerel bir kanalınız var. Ayrıca popüler bir içerik formatına sahiptirler. Bu formatın genel olarak sohbete ve misafirlere dayalı olduğunu varsayalım. İlgili şehirde bir inşaat şirketinin genel müdürü bu programa katılabilir ve kendini tanıtabilir. Bunun için ödenecek ortalama tutarlar; 10.000 ile 15.000 lira arasında değişmektedir. Tüm bunların başarılı olabilmesi için elbette kanalınızda hedef kitlenize hitap edebilecek içerikler üretmeniz gerekiyor. Aksi takdirde, tıpkı son 5 yılda serveti kötü biten 60 TV kanalı gibi, kanalınızın kapatılması gerekebilir.
TV istasyonu için hangi ekipman gereklidir?
Yayın hayatınızı profesyonel bir şekilde sürdürmek ve kaliteli görüntüler sunmak için çok fazla donanıma ihtiyacınız var. Bu cihazlardan 10 tanesini sizin için başlıklar altında bir araya getirdik. En doğru spesifik ürün için ilgili internet kaynaklarını araştırabilirsiniz.
- Reji,
- Kamera,
- Lensler,
- Kamera Sehpası,
- Prompter,
- JimmyJib,
- Video Mixer,
- Ses Ekipmanları,
- Router,
- Interkom…
Peki, siz tv kanalı açmayı düşünüyor musunuz? Kazançlı bir iş fikri olduğunu düşünüyorsanız yorumlarda görüşlerinizi yazabilirsiniz.
Kanal kolay bunu iyi yönetecek ekip varda hemen varım
Slm ekipte var nasıl yapalım varmisin
Ekip hakkında bilgi almak isterim
Merhaba bana ulasirmisiniz
Ekip var program işleri de var irtibata gecebiliriz .. serkofoni24 Instagram dan ulaşabilirsiniz bana
YouTube kanalı düşünürseniz konuşalım.