Tütüncü Dükkanı Açma; son 2 yılın en popüler iş fikriyle karşı karşıyayız. Sigara fiyatlarındaki artışlar nedeniyle tütün tüketiminin beklenenden fazla arttığını söyleyebiliriz.
Yasal, markalı sigara paketlerinin fiyatlarının 30TL olduğu günümüzde fiyatları 5 TL ile 10 TL arasında değişen bir paket açık tütün sigarasını kim almaz ki? Müşterilerinize sigara ile aynı sigara içme deneyimini ve memnuniyetini sunabilirseniz, müşterinizin size sigaradan daha fazla bağımlı olması kaçınılmazdır.
Milyonlarca vatandaşımız ülkemizde aylık 3.000 TL’nin altında gelirle yaşıyor. Sigara fiyatlarındaki artış bu vatandaşların sigara bandı kullanmasını imkansız hale getirdi. Son yıllarda tütün tiryakilerinin yaygınlaşması bu durumun doğal bir sonucudur.
Ancak 2022’de bir tütün dükkanı açmanın maliyeti ne olacak? Yüksek sermayeye mi ihtiyacınız var? Tütün dükkanı açmak yasadışı mı? Tütün dükkanı ruhsatı nasıl alabiliriz? Tütün dükkanı açarken nelere dikkat etmeliyiz? Bir tütüncü ne kadar kazanıyor? Kar marjı nedir? Kârlı bir sektör mü?
Tütün dükkanı açmayı düşünüyorsanız bu rehbere mutlaka göz atın.
Tütüncü dükkanı açmak karlı mıdır?
Tütün dükkanı açmak çok karlı bir iş fikri. Kâr marjının %400’lere kadar yükseldiğini söylemek yanlış olmaz.
Açık tütün ürünlerini paketleyip satarsanız ve yüksek satışlarınız varsa, aylık ciddi karlar elde edebilirsiniz.
2021 yılından itibaren 1 kg açık tütün fiyatları 40TL ile 100TL arasında değişebilmektedir. Kalite farkına bağlı olarak fiyatlar bu aralıklar içerisinde değişiklik gösterebilmektedir.
1 kg açık tütünden kaç tane sigara dalı çıkabilir?
1 kg açık tütünden ortalama 50-60 paket sigara elde edilebilir. Bu bize 1 kg açık tütünden ortalama 1.000 ila 1.200 sigara dalı üretildiğini söylüyor.
Not: Son zamanlarda satışlar genellikle hazır ambalaj kullanılarak yapılmaktadır. Kendi sigarasını sarabildiğini söyleyen vatandaş sayısı çok az. Kimse ambalajla uğraşmak istemiyor. Tütünü gram olarak satsanız bile kazancınız çok büyük olacaktır.
Bu bize şunu gösteriyor:
1 kg en kaliteli tütünden ortalama 50 paket sigara üretilir. En kaliteli tütünün kilosu 100 TL olduğu düşünüldüğünde, 50 paket sigaranın tütün fiyatı100 TL oluyor. Paketi hazırlamak için fazla bir maliyetiniz yok. Diğer giderleri de hesaba katarsak 50 paket sigaranın maliyeti 100 TL’yi geçmeyecektir.
Açık tütünle yapılan 1 paket sigara piyasada ne kadar tutuyor?
Açık tütünle yapılan paketli sigara fiyatlarının 5 TL ile 10 TL arasında dalgalandığı belirtiliyor.
Size maksimum 100 TL fiyatla 50 paket sigara satılırsa 250 TL ile 500 TL arasında satış yapabileceğimizi söyleyebiliriz. (Paketleme işlemi için harcadığınız zaman maliyetini atladım. Paketleme işlemini gece gündüz yapan tütüncüler olduğunu biliyoruz. Hatta bazı tütüncülerin sarma işlemini yapamadıkları için bugün müşterilerine gelip al dediklerini bile duydum. )
Burada işi tutmanız ve serbest bırakmanız önemlidir. Günde ortalama 1-2 kg tütün satarsanız çok ciddi kazançlar elde edebileceğiniz aşikar.
Sigara sadece tütüncülerde satılmaz. Ayrıca nargile ürünleri, ithal markalı tütün, sigara sarmak için gerekli aparatlar, çakmak, pipo, puro vb. Ürünler de satılabilir.
Tütüncünün kârlılığı kuşkusuz satışlarınıza bağlıdır. Bu nedenle karlılık konusundaki şüphelerinizi bir kenara bırakıp tütüncü dükkanı açtıktan sonra satışlarımı nasıl arttırabilirim sorusunun cevabına odaklanmanızı tavsiye ederim.
Ama tütüncü ne kadar kazanıyor? Aylık 5.000 TL ile 25.000 TL arasında kazanç elde etmek mümkündür. (Bu tamamen satışlara bağlı, dolayısıyla satışları artırma stratejisine sahip olmak girişimciler için çok önemli.)
Karsız bir sektörde peş peşe bu kadar çok yeni şirketin açılması sizce normal mi?
Hem kapanan mağazaları hem de açılan mağazaları düşünerek heyecanlanmadan plan yapmak ve bu plana sadık kalmak çok önemlidir.
Tütüncü dükkanı açma maliyeti 2022 yılında ne kadar?
2022 yılında tam çeşitlilik ve görünürlükte kusuru olmayan bir tütün dükkanı açmanın maliyeti 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
İhtiyacınız olacak öğeler şunlardır:
- Küçük tadilatlar (alçıpan, sıva, boya vb.)
- Raf sistemi ve düzeni
- Tütün ve satılık diğer ürünler
- Reklam ve promosyon malzemeleri (giyim, kalkan, totem kalkan, dikili bayrak vb.)
Bu masrafların dışında kira, elektrik, su, ısınma vb. masraflar var. İşletme masraflarınız var. Bu maliyetler açılış maliyetlerine dahil olmadığı ve işletme maliyetleri mağazadan mağazaya değiştiği için dahil etmedim.
Bu tutarların altında veya üstünde bir maliyetle tütüncüye başlamak mümkün olsa da ortalama maliyet bu aralıktadır.
Tütün dükkanı açmayı mantıklı kılan temel unsur sermaye gereksiniminin düşük olmasıdır. Yüksek sermayesiz, iyi işleyen bir mağazaya sahip olmak sizin elinizde!
Bu maliyetlerle açılan tütün dükkânlarının birkaç ayda dahi kendini amorti ettiği görülmektedir.
Tütüncü dükkanı açmak yasak mı?
Yasal hükümlere göre tütün dükkânı açmak yasak değildir. Ancak açık havada tütün satmak YASAKTIR.
Dikkat ederseniz tütün dükkânı açmanın yasa dışı olmadığını açıkladım. Çünkü mühürlü ve etiketli tütün ürünleri, sigara ve puro vb. Ürünlerin satışı yasaldır ve bu ürünlerin satılabilmesi için bir tütün dükkânının açılması gerekir. Topluluklardan bu ürünleri satacağımı göstererek tütün dükkân ruhsatı alınabilir.
Nasıl oluyor da bu kadar çok tütüncü açık havada tütün satıyor?
Dürüst olmak gerekirse, girişimciler bu riski alıyor çünkü cezalar çok caydırıcı görünmüyor.
Ayrıca açık havada tütün satarken yakalanmamak için önlem almalısınız.
Açık havada tütün satmanın cezaları aşağıdaki gibidir:
4733 sayılı Kanunun 8 inci maddesi 25.02.2011 tarihinde “o” bendi ile eklenmiştir.
“o) (Ek: 13/2/2011-6111/175 md.) Ürettikleri, sattıkları veya ticari amaçla sarma tütün üretenler ile satışa arz eden veya satanlara sundukları tütünler;
50 kg’a kadar (50 kg dahil) 250 TL
50 kg – 100 kg arası 500 TL (100 kg dahil)
1.500 TL 100 kg – 250 kg arası (250 kg dahil)
250 kg ile 500 kg arasında 3.000 TL (500 kg dahil)
500 kilogramın üzerinde ise 5 bin TL idari para cezası uygulanacaktır.” Önlemler alınmıştır.
Denetimler sırasında açıktan tütün satışı yapan firmalara para cezası kesiliyor. Satışların devam etmesi halinde şirketlerin tütünlerine el konulacak ve imha edilecek. Öte yandan, satışına devam eden şirketlerin lisansları iptal edilecek.
Tütüncü dükkanı açmak için gerekli belgeler nelerdir?
Tütün dükkanı açmak için şahıs şirketi kurmanız gerekir. Ayrıca limited şirket veya anonim şirket de kurabilirsiniz, ancak bu maliyet açısından makul olmayacaktır.
Tütün dükkanı açmak için ek bir başvuru yapmanıza veya izin almanıza gerek yoktur. Normal bir adi şirket kurulduğu gibi bu prosedürlerin tamamlanması yeterlidir.
Eğer şahıs şirketi nasıl kurulacağını bilmiyorsanız şahıs şirketi kurmanın adımları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Tütün dükkanı açarken nelere dikkat etmeliyiz?
- Kontrollere dikkat etmelisiniz.
- Hedef kitleniz yüksek gelirli gruplardan ziyade düşük gelirli sınıflar olmalıdır.
- İşletmenizi yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu bir sokakta kiralamanız gerekmektedir.
- Bir reklam ve tanıtım planınız olmalıdır. İşletme görünürlüğünü yüksek seviyede tutmalısınız.
- Kaliteli tütün ürünleri satmanız gerekiyor. Ürünleriniz kesinlikle sağlam olmalıdır.
- Deneyim çok önemlidir. Açık tütünü saklamayı bilmeyenler bile sektöre girdi.
- Ortaklık fikrinden uzak durun. Sermaye maliyetleri zaten oldukça düşük. İleride büyük ihtimalle problem yaşarsınız.
- Dükkan açmadan önce tütüncüye uğrayın ve fikir alın.
Bir tedarik zinciri oluşturduğunuzdan emin olun. Ürünleri nereden hangi fiyata alacağınızı bilmelisiniz. Bu konuda sağlam bir iletişim ağına sahip olmalısınız.