Pizza dükkanı açma son zamanların en popüler ve araştırılan iş fikirlerinden biri. Son yıllarda sayısı önemli ölçüde artan pizzacılar büyük talep görüyor ve faydalanıyor. Bu durum girişimcilerin iştahını kabartıyor. Pizza dükkanı açma iş fikrinin oldukça mantıklı ve karlı bir iş fikri olduğunu belirtmekte fayda var. Pizzanın ülkemizde çok sevilen bir ürün olduğu bir gerçektir. Yazımızda sizler için A’dan Z’ye pizzacı açma iş fikrini ele aldık. Bir çok sorunuzun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Pizzacı açmak istiyorsanız dikkatli ve planlı bir şekilde yapmanızı öneririz. Bunun en büyük sebebi ise markalı pizzacılarla karşılaşacağınız rekabettir. Markalı pizza şirketlerine franchise vermek istemiyorsanız, planlı bir iş modeline ihtiyacınız var. Personel ekibi, konumu, konsepti, dekorasyonu, pizzanın kalitesi, menünüzde bulunabilecek diğer ürünler ve daha birçok konu ile sırayla ilgilenmek gerekiyor. Aksi takdirde bir dizi hata yatırımınızda hayal kırıklığına uğramanıza neden olabilir.
Pizza dükkanı ile servis alanına giriyorsunuz. Nitelikli personel, hizmet sektörünün en önemli konularından biridir. En az iki usta pizzaya ihtiyacınız var. Açacağınız pizzacının masa kapasitesi yüksek olacaksa çalıştıracağınız usta sayısı da fazla olmalıdır. Pizza endüstrisindeki en önemli konu kesinlikle bu konu. Bir işe başlamadan önce bu sorunu kafanızda çözmelisiniz. Aslında lezzetli ve kaliteli pizza sunumu ile çok kısa sürede önemli bir müşteri kitlesi oluşturuyorsunuz
Pizza dükkanı açmak karlı ve mantıklı mı?
Konseptinizi ve iş planınızı doğru oluşturmalısınız. Bildiğiniz gibi pizza sektöründe şubesi ve marka bilinirliği yüksek firmalar var. Bu firmalarla rekabet edebilmek için doğru konsept ve strateji belirlemek gerekiyor. Fiyat, lezzet, konum, dekorasyon vb. faktörlere göre doğru stratejiyi belirlerseniz hata oranı minimuma iner. Doğru bir iş planı modeli ile kar maksimum seviyede tutulur. Maliyetleri ve gelirleri doğruysa pizzacı açmak çok karlı ve mantıklı bir iş fikridir.
Ülkemizde pizza kültürü oldukça gelişmiş ve yaygındır. Bunu şubeleşmiş pizza şirketlerinden anlayabiliriz. Eğer franchise almıyorsanız ve sektöre cafe tarzı bir konseptle giriş yapıyorsanız pizza dışı ürünleri menülerinizde sunabilir ve menü genişliği sağlayabilirsiniz.
Pizza dükkanı açmak için gerçekçi bir iş planı hazırlayın
Hangi sektörde olursanız olun, önceden doğru analiz ve araştırma şarttır. Sonuçta, deneyler sırasında rastgele ve gelişigüzel eylemler, daha sonra geri dönüşü olmayan hatalara yol açabilir.
İş planınızı oluştururken aşağıdaki konulara dikkat etmelisiniz:
Pizzacının yeri yoğun bir yerde ve ihtiyaçları karşılayan bir yerde olmalıdır. Pizza kültürü olan hedef kitleye yakın bir lokasyon oldukça mantıklı olacaktır.
Rekabet analizi çok önemlidir. Markalı pizzacılardan mümkün olduğunca uzak durmanız yararınıza olacaktır. Pizza sektöründe zaten bakir ve hareketli bölgeler var. Bu bölgeleri araştırmalısınız. Rakiplerinizin fiyatlarını ve hizmet kalitesini göz ardı etmeyin.
İşletme maliyetlerinizi ve şirketinizin hizmet kapasitesini karşılaştırmalısınız. Bu denge bazı girişimciler tarafından göz ardı edildiği için artık çok geçtir. Şirket, yeteneklerinize uygun bir maliyet yapısına sahip olmalıdır. Düşük kapasite ile yüksek maliyetle çalışamazsınız. Bu durumda hasar kaçınılmazdır. Dükkan kirası ve personel giderleri en büyük gider kalemleriniz olacak. Bu ikisini iş potansiyelinize göre uygun şekilde işe almalısınız.
Eğer yeterli bir sermaye yapınız yoksa sadece borç, kredi vs yapacaktır, eğer araçlara yatırım yapıyorsanız uzak durmanızı öneririm. Yeterli sermaye, herhangi bir iş fikri için bir zorunluluk haline geldi.
Kalifiye personelden oluşan bir ekip kurmanız gerekiyor. Niteliksiz personel ile hizmet sektöründe başarılı olamazsınız. Pizza sektörü gibi lezzetin ön planda olduğu bir sektörde kalifiye elemana çok önem vermelisiniz.
Evde teslim etmelisin. Bunun için en az iki araba kuryeniz olması gerekir. Aslında unutmamak gerekir ki ülkemizdeki bazı dükkanlar sadece paket yemeklerden para kazanıyor.
İş planınızı oluştururken aşağıdaki konulara dikkat etmelisiniz:
- Pizzacının yeri yoğun bir yerde ve ihtiyaçları karşılayan bir yerde olmalıdır. Pizza kültürü olan hedef kitleye yakın bir lokasyon oldukça mantıklı olacaktır.
- Rekabet analizi çok önemlidir. Markalı pizzacılardan mümkün olduğunca uzak durmanız yararınıza olacaktır. Pizza sektöründe zaten bakir ve hareketli bölgeler var. Bu bölgeleri araştırmalısınız. Rakiplerinizin fiyatlarını ve hizmet kalitesini göz ardı etmeyin.
- İşletme maliyetlerinizi ve şirketinizin hizmet kapasitesini karşılaştırmalısınız. Bu denge bazı girişimciler tarafından göz ardı edildiği için artık çok geçtir. Şirket, yeteneklerinize uygun bir maliyet yapısına sahip olmalıdır. Düşük kapasite ile yüksek maliyetle çalışamazsınız. Bu durumda hasar kaçınılmazdır. Dükkan kirası ve personel giderleri en büyük gider kalemleriniz olacak. Bu ikisini iş potansiyelinize göre uygun şekilde işe almalısınız.
- Eğer yeterli bir sermaye yapınız yoksa sadece borç, kredi vs yapacaktır, eğer araçlara yatırım yapıyorsanız uzak durmanızı öneririm. Yeterli sermaye, herhangi bir iş fikri için bir zorunluluk haline geldi.
- Kalifiye personelden oluşan bir ekip kurmanız gerekiyor. Niteliksiz personel ile hizmet sektöründe başarılı olamazsınız. Pizza sektörü gibi lezzetin ön planda olduğu bir sektörde kalifiye elemana çok önem vermelisiniz.
- Evde teslim etmelisin. Bunun için en az iki araba kuryeniz olması gerekir. Aslında unutmamak gerekir ki ülkemizdeki bazı dükkanlar sadece paket yemeklerden para kazanıyor.
Pizza dükkanı kar marjı ne kadardır?
Pizza kar marjı, fiyatlandırma politikanıza bağlı olarak değişir. Yüksek lezzet ve yüksek kar marjı stratejisi ile çalışmak mümkündür. Pizza kar marjının %75 ile %100 arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Ortalama fiyatı 7,5 TL olan bir pizzanın fiyatı 15 TL olabilir. Yüksek kar elde etmek için satış tirajınızın yüksek olması gerekir. Bunun için yukarıda sayılan faktörleri göz önünde bulundurarak hareket etmeli ve inisiyatif almalısınız.
Pizzacılar Ne Kadar Kazanır?
Pizza dükkanının ne kadar kazandığını merak ediyor olmalısın. Kazanç durumu işletmeden işletmeye değişmekle birlikte küçük bir pizzacı ayda 15.000 TL ile 30.000 TL arasında net gelir elde edebilir.
2023’de pizza dükkanı açmanın maliyeti ne kadar olacak?
Bir pizzacı açmanın maliyeti 2023 yılında açacağınız konsepte göre değişikligösterecektir. Kafe tarzı bir pizzacı açmanın maliyeti 500.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. 100.000 TL’lik sermaye ile küçük, paket servis odaklı bir pizzacının açılması mümkün olabilir.
Pizza dükkanı açmak için gerekli belgeler nelerdir?
Pizza dükkanı açarken diğer sektörlerden farklı olarak herhangi bir izin veya ruhsat işlemi yoktur. Belediyeden çalışma izin ruhsatı almanız gerekiyor. Ayrıca vergi ve oda kaydı yaptırmanız yeterli olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Tantuni Dükkanı Açmak Ne Kadar Kazandırır? *2023