Özel Öğrenci Yurdu Açma Şartları ve Maliyeti *2024

Özel öğrenci yurdu açmayı düşünüyorsanız bu yazımız tam size göre. Yazımız özel öğrenci yurdu açmak isteyenler için gerekli hemen hemen tüm bilgileri içermektedir. Bu bilgileri derlerken özel öğrenci yurdu yönetmeliğini kullandık.

Özel Öğrenci Yurdu Açma
Özel Öğrenci Yurdu Açma

Özel öğrenci yurdu açma iş fikrini hayata geçirmek istiyorsanız sürekli olarak iki sorunla karşılaşacaksınız. Birincisi, federal eyaletinizdeki gençlik ve spor eyalet müdürlüğü, ikincisi ise özel öğrenci yurtlarının düzenlenmesidir. Başvuru ve onay makamı, federal eyaletinizdeki gençlik ve spor bölge müdürlüğüdür. Özel öğrenci yurdu açmak için hangi belgeler gereklidir, özel öğrenci yurdu nasıl işletiyorsunuz, özel öğrenci yurdu açmak için şartlar nelerdir vs. Sorulara verilen resmi cevaplar özel konut yönetmeliği ile düzenlenmektedir. Yazımızda ayrıca aşağıdaki gibi soruların cevaplarını da bulacaksınız: B. Özel öğrenci yurtlarının yapımına yönelik devlet sübvansiyonlarının olup olmadığı.

Özel öğrenci yurdu açmak karlı mı?

İlk olarak bu sektörde yurdu, pansiyonu ve apartı birbirinden ayırmak gerekir. Özellikle asgari öğrenci kapasitesi açısından bu ayrım oldukça önemlidir. Yönetmeliğe göre;

  • Yükseköğrenim öğrenci yurdu için en az 30 öğrenci,
  • Yükseköğrenim öğrenci pansiyonu için en az 20 öğrenci,
  • Yükseköğrenim öğrenci apartı için en az 10 öğrenci barınma yeterliliği şartı aranmaktadır.

Yukarıdaki türlerden hangisini açmayı düşünüyorsanız, asgari öğrenci kapasitesi şartını sağlamalısınız. Stüdyo daire olarak ruhsat almış yapılar, apart olarak kabul edilmektedir.

Özel öğrenci yurdu açmak, oldukça karlı ve uzun vadeli bir iş fikridir. Temel standartların sağlanması durumunda oldukça risksiz bir iş modeli olduğunu ifade edebiliriz. Yurdun bölgeye hitap eden bir bölgede açılması durumunda yapılan harcamalar için amorti süresi makul düzeyde olacaktır. Amorti süresi; açılan yurdun konseptine, kapasitesi ve doluluk oranına göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Özel öğrenci yurdu açma şartları 2023 nelerdir?

Özel öğrenci yurdu açma şartları yönetmelikte çok net bir şekilde tanımlanmıştır. Bu terimlere tek tek bakalım.

  •  Özel öğrenci yurtları sadece kız veya erkek öğrencilerin kabul edilmesi için açılabilir.
  •  Özel öğrenci yurtları, öğrenci konaklaması dışında kullanılamaz. Ancak yurdun sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler için kurulan alanları, öğrenci konaklamasını etkilemeden kar amacı gütmeyen sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler için kullanılabilir.
  •  Pub, kafe ve bar gibi halka açık veya alkollü içecek servisi yapılan yerler ile özel öğrenci yurtları aynı binada olamaz.
  •  Enstitü binaları ile benzin istasyonları, yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin üretildiği veya depolandığı yerler arasında en az 100 metre mesafe bırakılmalıdır.
  •  Özel öğrenci yurtlarında ve bahçelerde baz istasyonu bulunmaz.
  •  Özel öğrenci yurdu için kat planı gereklidir.

Not: Yurt, yurt ve apartlardaki öğrenci odalarında minimum 1 veya 3 öğrenci, maksimum 6 öğrenci konaklayabilir.

Devlet Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nden yurt açma izni ile çalışma izni ve ruhsatı alınması gerekmektedir. (Sonuç, başvuru yapıldıktan sonra en geç 45 gün içinde belli olur.) Yurt açma izninin alınabilmesi için başvurunun ve gerekli belgeler listesinin devlet müdürlüğüne teslim edilmesi gerekir.

Özel öğrenci yurdu açmak için gerekli belgeler nelerdir?

  • Özel öğrenci yurdu açılabilmesi için aşağıdaki belgelerle birlikte devlet idaresine başvuru yapılması zorunludur.
  •  Başvuru formu (Bu formu eyalet müdürlüğünden temin edebilirsiniz.)
  •  Kurucu özel hukuk tüzel kişi ise, kurucunun temsilcisi olduğuna dair bir ana sözleşme ve vekaletname; Diğer özel hukuk tüzel kişilerinde ise, yönetim kurulunun veya yetkili organının kurucu temsilcisi olarak seçilen gerçek kişiyi gösterir karar örneği ve kurucu temsilcinin yetki beyanı; Tüzel kişinin özel hukuka göre ana sözleşmesinde, kuruluş sözleşmesinde veya sözleşmesinde yurt kurulmasına ilişkin hüküm bulunması ve buna ilişkin belge
  •  Kurucu gerçek kişi ise TC kimlik numarası ve adli sicil kaydı örneği
  •  Yurdun faaliyet gösterdiği bina kurucuya ait ise mülkiyeti gösterir beyan metni
  •  Binanın kiralanması halinde en az bir yıldır kiracı olduğunuza dair beyan
  •  Binanın intifa hakkı bağışçıya ait ise, intifa hakkının bulunduğuna dair beyanname metni
  •  İkamet yeri olarak tapuda kayıtlı ana taşınmazın bağımsız bölümlerinde öğrenci yurdu açılacaksa, 6698 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre öğrenci yurdu açılmasına ilişkin kat malikleri kurulunun oybirliği ile aldığı kararın bir örneği. 634 veya her kat malikinden veya yetkili temsilcisinden ayrı bir muvafakat belgesi.
  •  Bina kullanma izin belgesinde, yurt binaları dışındaki binalar için binaların deprem mevzuatına uygun olduğunu gösteren belge.
  •  Binanın sağlığa zararlı sanayi kuruluşlarından uzak olduğuna dair yetkili kurumdan alınmış belge
  • Yapı kullanma izni
  •  Binanın her katı için ayrı ayrı düzenlenmiş üç kat planı.
  •  Yetkili kurumdan binanın yeterli yangın korumasına sahip olduğuna dair rapor

Özel öğrenci yurdu açma maliyeti 2023 ne kadardır?

Özel öğrenci yurdu açmanın maliyeti, yurdun kapasitesine ve binanın mülkiyetinin yatırımcıya ait olup olmamasına göre değişebilmektedir. Yurt sahibi binayı satın alsın veya kiralasın, tüm bu faktörler özel üniversite yurdu açma maliyetini doğrudan etkiler.

Yukarıdaki faktörlere göre özel öğrenci yurdu açmanın maliyeti 500.000 TL ile 50.000.000 TL arasında değişebilmektedir. 2500 öğrenci kapasiteli yurt ile 100 öğrenci kapasiteli yurt yapmanın maliyeti şüphesiz çok farklı olacaktır.

Özel öğrenci yurdu yapımında devlet desteği nedir? *2023

Özel öğrenci yurtlarının inşaatı devlet tarafından sübvanse edilmektedir. Özel öğrenci yurtları için devlet finansmanı aslında bir teşviktir. Verilen ve sunulan yatırım teşvikleri bulunduğunuz şehre göre değişiklik göstermektedir. Bu teşviklerden yararlanabilmeniz için yatırımınızın minimum gereksinimleri karşılaması gerekmektedir. Bu koşullar genellikle yurdun minimum 100 öğrenci kapasiteli olması veya minimum yatırım tutarının 500.000 TL olması gibi değişkenlik gösterebilir. Bu durum eyaletten eyalete değişebilir.

Özel öğrenci yurdu yapımında devlet desteği bilgisi için müracat etmeniz gereken kurum ilinizde bulunan Yatırım Destek Ofisi‘dir

 

İlginizi Çekebilir: Taksi Durağı Açma ve Maliyeti Nedir ? *2023

5/5 - (2 {Oy})