Küresel Isınma ile İlgili Afiş Örnekleri *2024 Yeni

Küresel ısınma ile ilgili afiş örneklerine geçmeden önce küresel ısınma hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Küresel ısınma kelimesi, dünyadaki sıcaklığı sistematik olarak artırma sürecini ifade eder. İklim değişikliği bu şekilde gerçekleşir. Çünkü artan sıcaklıkla buharlaşma artar, yağış ve hava hareketleri değişir. Küresel iklim değişikliği, belirsiz zamanlarda meydana gelen hava değişiklikleri ile karıştırılmamalıdır. Örneğin yılın belli olmayan zamanlarında veya herhangi bir zamanında meydana gelen kuraklıklara (örneğin ülkemizde kış kuraklığı) veya yaz kuraklığı olan bölgelerde yağışlı yazlara “hava değişiklikleri” denir, yani iklim değişikliği değildir. Bu nedenle 1983 yılından bu yana dünya genelinde son 10-15 yıldaki sistematik sıcaklık artışı ölçümlerle belirlenmiştir.

Geçen yüzyılın en sıcak ve kurak yazları son 8-10 yılda yaşanmıştır. Bazı buzul erime olayları da sıcaklık ölçümlerinden elde edilen bu sonuçları desteklemektedir. “Küresel ısınmanın” tartışılmaz kanıtı, örneğin, Güney Kutbu’ndan benzeri görülmemiş büyüklükteki buzulların dökülmesi, İzlanda buzullarının son 30 yılda benzeri görülmemiş bir oranda erimesi ve dünyadaki yaygın süreçlerdir. Himalayalar ve Alpler’deki buzulların erimesi.

Küresel iklim değişikliğini açıklamanın yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi var. İnsanlar tarafından atmosfere salınan gazların neden olduğu sera etkisi sonucunda Dünya’da sıcaklık artışı “küresel ısınma” olarak bilinir. Jean Baptise Fourier; 1920’lerde Güneş’ten Dünya’ya ulaşan ısının tamamının uzaya kaçmadığını ve atmosferdeki bir şeyin bu enerjiyi, yani “atmosferik sera etkisi”ni tuttuğunu fark etti. Yetmiş yıl sonra, o zamanki kömür yakma oranları göz önüne alındığında, Svante Arrhenius İsveç’in üç bin yıl boyunca ılıman bir havaya sahip olacağını öne sürdü. Guy Callender adlı bir buhar mühendisi, 1938’de Britanya Kraliyet Meteoroloji Derneği’ne yaptığı konuşmada, meteorolojik verilere dayanarak, aşırı kömür tüketimi nedeniyle dünyanın ısındığını gösterdi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında kütüphanede çalışmak zorunda kalan Militun Milankoviç 1941 yılında geçmiş buzul çağlarının astronomik nedenlerini açıklamış, iklim araştırmacısı Charles Keeling 1950’lerde atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonunu ölçmek için Hawaii’de Mauna Loa’ya tırmanmış, Dünya’nın solunumu için gerekliydi ve fosil yakıt tüketiminin karbondioksitte sürekli bir artışa yol açtığını yaptığı ölçümlerde çok etkileyici bir şekilde gösterdi.

Bununla birlikte, 1970’lerde gelecekte bizi küresel ısınmanın mı yoksa nükleer bir kışın mı beklediği konusunda tartışmalar vardı. Bununla birlikte, 1975’te Syukuro Manabe ve Richard Weatherald’ın bilgisayar modelleri, havadaki karbondioksitin iki katına çıkmasının bir sonucu olarak dünyanın ortalama hava sıcaklığının 3°C artacağını hesapladığında, tehlike fark edildi. 1979’dan daha gelişmiş modeller, sıcaklık artışının 3,5 ile 3,9 °C arasında olabileceğini öne sürdü. 1990’dan sonra, küresel ısınma ile ilgili endişeler tüm dünyada su yüzüne çıktı.

Küresel Isınma Nedir?

Küresel ısınma, dünya yüzeyinin sıcaklığındaki yavaş ve sürekli artıştır. Günümüzde sıcaklıklar artmaya devam ediyor ve küresel ısınmanın (hava kirliliği vb.) etkisinin önümüzdeki 100-200 yıl içinde keşfedilmesinden öncekinden 6°C daha fazla olabileceği tahmin ediliyor. Sıcaklıktaki bu artıştaki en göze çarpan değişiklikler, dünyadaki buzulların erimesidir. Kıtasal buzulların erimesi nedeniyle deniz seviyeleri düzenli olarak yükselir.

Küresel Isınmanın Etkileri (Zararları) Nelerdir?

  • Yerel ve bölgesel maksimum sıcaklıklar yükselir.
  • Asgari sıcaklıklar artar.
  • Buzulların erimesiyle beraber deniz ve okyanus seviyeleri yükselir.
  • Daha yüksek okyanus, deniz ve göl sıcaklıkları meydana gelir.
  • Yoğun yağışlarda artış (ani ve beklenmeyen yoğun yağmur ve dolu)
  • Küçülen ve parçalanan buzullar
  • Donma ve çözülme olaylarında hızlı değişiklikler.
  • Özellikle gelişmekte olan ülkelerde açlık ve su krizlerinde artışlar gözlemlenmektedir.
  • Artan hava sıcaklıkları ve ısı dalgaları nedeniyle sağlık riskleri ortaya çıkmakta ve özellikle yaşlılar ve çocuklar ölebilmektedir.
  • Zararlı patojen yayılımının artmasına sebep olur.
  • Flora ve fauna’nın sınırlı adaptasyonu ve adaptasyon hızının düşük olmasından dolayı biyolojik çeşitlilik kaybı yaşanır. Bazı türlerin yaşam koşulları tamamen ortadan kalkmıştır.
  • Artan karbondioksit konsantrasyonlarının bir sonucu olarak sudaki bikarbonat konsantrasyonunun artması nedeniyle okyanusların asitlenmesi.

1- Doğal Nedenler

İklim bilimi üzerine çalışan bilim adamları, 18. yüzyılın sonlarından itibaren meydana gelen küresel ısınmayı analiz etmişler ve bazı bilim adamları, doğal oluşumun küresel ısınmaya neden olduğunu ileri sürmüşlerdir.

a) Güneşin Etkisi:

ESA (çevreye duyarlı) bilim adamlarından biri olan Paal Brekke, iklim bilimcilerinin güneş lekelerinin 11 yıllık döngüsel hareketini ve bir yüzyıl boyunca Güneş’in parlaklığındaki değişimi uzun süredir incelediklerini açıkladı. Bu, güneşin manyetik alanı ve protonlar (atom çekirdeğindeki pozitif yüklü parçacıklar) ve elektronlar (en küçük negatif elektrik yüküne sahip temel parçacık) şeklinde oluşturulan güneş rüzgarının kozmik ışınlara karşı bir kalkan görevi gördüğünü açıklar. Güneş Sistemi. Güneşin değişken aktivitesiyle zayıflayabilen bu kalkan, kozmik ışınların geçmesine izin veriyor. Kozmik ışınların fazlalığı bulanıklığı artırır ve Güneş’in radyasyon oranını değiştirerek küresel ısınmanın artmasına neden olur.

b) Dünya’nın Prezisyon Hareketi:

1930’da Sırp bilim adamı Milutin Milamkoviç, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinin her 95.000 yılda bir düzleştiğini gösterdi. Bunun dışında her kırk bin yılda bir dünyanın ekseninde doğrusal bir kayma ve her yirmi üç bin yılda bir dairesel bir sapma olduğunu buldu. Günümüz bilim adamlarının çoğu, bu hareketler nedeniyle dünyanın zaman zaman soğuk nöbetleri yaşadığını ve bu soğuk nöbetler içinde onbinlerce yıl boyunca yüzbinlerce yıllık dönemlerde sıcak nöbetler geçirdiğini bildirmektedir. Bu, dünyanın doğal ısınmasının nedenlerinden biridir.

c) El Nino’nun Etkileri:

1567’den bu yana Güney Amerikalı balıkçılar, Doğu Pasifik’te ekvator ve Peru kıyıları boyunca bir sıcak hava dalgasının varlığına dikkat çektiler. Normalde soğuk ve güneyden kuzeye doğru akan suyun akış yönü belirli yıllarda (yedi yılda iki kez) değişerek ısınırdı. Bu olay en basit haliyle balıkların beslenmesini bozmuş ve balıkçılar için kötü bir dönem yaşanmasına neden olmuştur. Olayın en kötü halini Noel (Hıristiyan Bayramı) tatillerinde alması nedeniyle balıkçılar bu tuhaf havaya İspanyolca’da “küçük İsa” anlamına gelen “El Nino” adını vermişler ve sebebini bilememişlerdir.

Güney El Niño salınımları küresel bir okyanus atmosferi olayıdır. “El Nino ve La Niña”, Doğu Pasifik’in yüzey sularındaki büyük sıcaklık dalgalanmaları ve bunların neden olduğu atmosferik olaylar için genel bir terim olarak kullanılır. Tropikal yağışlar genellikle dünyadaki rüzgar sistemlerinin etkisiyle Endonezya üzerinde doğuya doğru kaydırılır. Dünyanın birçok yerindeki fırtınalar ve fırtınalar, olağandışı hava olayları, bir El Nino olayının olası etkileridir. El Nino’nun normal rüzgar sirkülasyonu modellerindeki değişiklikler nedeniyle oluştuğuna inanılıyor. Normalde, bu enlemlerdeki rüzgarlar batı kıyısına doğru hareket ederken, sıcak yüzey sularını Endonezya ve Avustralya’ya taşır ve Güney Amerika kıyılarından soğuk suların yükselmesine izin verir.

Normal şartlar altında, deniz oluğunun iki ucu arasındaki sıcaklık farkının büyüklüğü, rüzgar şiddetinin artmasına neden olurken, bazen rüzgarların bilinmeyen nedenlerle zayıflaması, Batı Pasifik’teki ılık suların doğuya doğru hareket etmesine ve Güney Amerika kıyılarına ulaşır ve bu bölgede soğuk sular yükselemez. Bu, dünyanın birçok yerindeki hava olaylarındaki şaşırtıcı değişikliklerde kendini gösteren El Nino.

El Niño’nun değişen hava olayları nedeniyle, büyük mali kayıplara neden olur (Peru kıyılarındaki soğuk ve besin açısından zengin deniz suyunun ılık ve besin açısından fakir deniz suyu ile değiştirilmesi nedeniyle, yaşamında büyük kayıplar gözlenebilir. balık ve buna bağlı olarak ekonomide) ve ölümler meydana gelmektedir. Sıcak su, Ekvador ve Peru kıyılarındaki ısıyı ve nemi artırarak, normalde kuru olan bu ülkelerde sağanak yağmur ve fırtınalar getirir.

2- Yapay sebepler

İnsan faaliyetleri, Dünya’nın doğal sera etkisini artırarak küresel ısınmaya katkıda bulunur. Bu faaliyetler küresel ısınmanın yapay sebeplerini oluşturmaktadır.

a) Fosil yakıtlar:

Fosil yakıtlara “mineral yakıtlar” da denir. Hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynakları. Fosil yakıtlar endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Enerji sorununa gelince, küresel ısınmayı önlemek istiyorsak dünyanın enerji ihtiyacını nasıl karşılayacağız sorularına cevap aramalıyız. Buradaki zorluk şu anki enerji ihtiyacımız; Bunun nedeni, elektrik, ısı veya ulaşım olsun, neredeyse tamamen fosil yakıtlarla çalışmasıdır.

b) Sera gazları:

Sera gazları, dünya atmosferinde ısıyı tutan gazlardır. Sera etkisi, güneş ışığını, gazları ve atmosferdeki parçacıkları içeren karmaşık bir süreçle dünyanın yüzeyini ısıtır. Güneş ışınlarının bir kısmı atmosferdeki ozon tabakası ve gazlar tarafından emilir. Bazıları litosferden yansır, bazıları ise bulutlardan geri yansır. Dünya’ya ulaşan ışınlar geri döndüğünde atmosferdeki su buharı ve diğer gazlar tarafından tutularak Dünya’yı ısıtır, böylece yüzeyin ve atmosferin yere değen en alt tabakası olan troposfer daha sıcak olur. olmalı. Bu olay, güneş ışınlarıyla ısınan ancak içerideki ısıyı yaymayan seralara benzer, dolayısıyla “doğal sera etkisi” olarak adlandırılır.

Sera etkisi doğal olarak oluşur ve iklimde önemli bir rol oynar. Sanayi devrimi ile birlikte, özellikle II. Dünya Savaşı’ndan sonra insan faaliyetleri, her yıl sera gazı miktarını artırarak yüksek oranlara ulaşmıştır. Bu etki olmadan dünya ortalama sıcaklığının -18 °C olacağı belirtiliyor. Bununla birlikte, temel sera gazlarındaki normalin üzerinde ve sürekli artış, küresel iklim dengesinin kötüleşmesinin nedenidir. Bu doğal etkiyi artıran “karbon dioksit, metan, su buharı, azot oksitler ve kloroflorokarbonlar” sera gazları olarak adlandırılır.

Küresel Isınma ile İlgili Sloganlar

  • Çevrene sahip çıkarsan geleceğine sahip çıkarsın.
  • Az teknoloji ile güzel dünyada yaşanabilir.
  • Suyunu elektriğini boşa harcamadan uzun yaşa.
  • Küresel ısınma dünyanın yok olmasıdır.
  • Bitkileri doğayı seviyorsan küresel ısınmaya dikkat.
  • Kullanmadıklarının fişini çek dünyanın ömrü uzasın.
  • Çevreni korursan israftan kaçınırsan dünyanın yok olmasını korursun.
  • Buzulların erimesi dünyanın sular altında kalmasıdır.
  • Yaşam alanlarını korumak için küresel ısınmaya hayır.
  • Alınacak önlem daha rahat yaşamdır.
  • Canlıların neslini korumak için küresel ısınmayı önle.

Küresel Isınma ile İlgili Afişler

Küresel Isınma ile İlgili Afiş

Küresel Isınma ile İlgili Afiş

Küresel Isınma ile İlgili Afiş

Küresel Isınma ile İlgili Afiş

Küresel Isınma ile İlgili Afiş

Küresel Isınma ile İlgili Afiş

Küresel Isınma ile İlgili Afiş

Küresel Isınma ile İlgili Afiş

Küresel Isınma ile İlgili Afiş

Küresel Isınma ile İlgili Afiş

5/5 - (5 {Oy})
İlginizi Çekebilir:En İyi Hamur Yoğurma Makinesi
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

En İyi Deniz Gözlüğü 2025
En İyi Deniz Gözlüğü 2025
En İyi Yatak 2025
En İyi Yatak 2025
hamile olduğunu nasıl anlarsın?
Hamile Olduğunu Nasıl Anlarsın? *10 Belirti*
Hisse Senedi Takibi Nasıl Yapılmalı?
Hisse Senedi Takibi Nasıl Yapılmalı?
En İyi Oyuncu Monitörü 2025
En İyi Oyuncu Monitörü 2025
En İyi Bot Markaları 2025
En İyi Bot Markaları 2025
Her Konuda Bilgi ve Yanıt: En Kapsamlı Blog Sitesi | Morjin.com | © 2022 |