Diş kliniği açmak istediğinizi söylediğiniz zaman bilmeniz ve uymanız gereken bazı şartlar olduğunu belirtmek isterim. Diş kliniği açma şartları ilgili yönetmelikte çok net bir şekilde belirtilmiştir. Aynı zamanda diş kliniği açmak için gerekli malzeme ve teçhizat listesi ile diş kliniği açmak için gerekli belgeler de bu yönetmelikte paylaşılmaktadır. Bizim yapmamız gereken bu yönetmeliği iyi analiz etmek ve bilgileri daha anlaşılır bir şekilde toplamak.
Öncelikle yazımızın sonunda Diş Kliniği Açılış Yönetmeliği belgesini sizlerle paylaşacağım. Ancak bu yönetmeliği incelemeden önce öncelikle yazımızda yer verdiğimiz genel bilgilere bir göz atmanızı tavsiye ederim. Bu size diş kliniği açma hakkında genel bilgi verecektir. Aynı zamanda bu bilgilere ek olarak genel bir pazar araştırması sayesinde 2022 yılında diş kliniği açmanın maliyeti ve 2022 yılında diş muayenehanesi açmanın maliyeti hakkında bazı bilgiler paylaşacağız.
Konu geniş, diş kliniği denilince akla ilk olarak diş muayenehanesi açmak gelir. Aslında diş hekimliğine başlamak en çok araştırılan konulardan biridir. Diş muayenehanesi açma, diş muayenehanesi açma şartları, diş muayenehanesinin maliyeti vb. Konular yoğun bir şekilde araştırılmıştır. Ancak diş polikliniği veya diş kliniği diyebileceğimiz bir ağız ve diş sağlığı merkezi de açmak isteyebilirsiniz. Her durumda koşullar ve prosedürler farklıdır. Diş muayenehanesini nasıl açarım? Diş polikliniği ve ADSM nasıl açılır? Tüm bu soruların cevapları makalemizde kapsamlı bir şekilde bulunabilir.
Diş kliniği açmak için şartlar nelerdir?
Diş kliniği açma şartlarına takılmayın. Diş Hekimliği Fakültesi mezunuysanız ve yeterli bilgi ve deneyime sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ve bir miktar sermayeniz varsa bu şartları sağlamanız çok da zor olmayacaktır. Elbette işin zorlukları olacaktır ama girişimcilikte bu zorluklar oldukça makuldür.
Diş kliniği açma şartlarına geçmeden önce özel ağız ve diş sağlığı merkezlerinin türlerine bakmamız gerekmektedir. Çünkü diş kliniği açmak için gereken şartlar bu merkezlerin türüne göre değişiklik göstermektedir.
Diş kliniği türleri nelerdir?
Diş kliniği türlerini üçe ayırabiliriz. Bu:
- özel diş muayenehanesi
- poliklinik
- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM)
Bu türler için gereksinimler değişebilir. Bu nedenle ayrı ayrı düşünülmeleri gerekir. Ama önce, bu türlerin tanımlarına bir göz atalım.
Özel diş hekimliği muayenehanesi: Gerekli asgari şartları sağlayan ve bir diş hekimi/uzmanı adına mesleğini özgürce icra etmesi için açılan sağlık kuruluşudur. Şirket tarafından muayenehane açılamaz. Tüzel kişiler muayenehane açamaz. Bir muayenehane ancak bireyler tarafından açılabilir.
Poliklinik: A tipi ve B tipi özel ağız ve diş sağlığı polikliniklerini ifade eder.
ADSM: A Tipi ve B Tipi Özel Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerini ifade eder.
Aslında A Tipi ambulanslar ve ADSM’ler ilgimizi çekiyor. B Tipi Ambulanslar ve B Tipi ADSM’ler, mevcut düzenlemeden önce kurulanlara atıfta bulunur. Mevcut düzenlemeden SONRA inşa edilenler A Tipi olarak kabul edilir. Bunun sizi şaşırtmasına izin vermeyin. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi A tipleri yazımızı ilgilendirmektedir.
A tipi polikliniği tanımlayalım: En az iki diş hekimi/uzmanı ile açılır ve en az iki tedavi ünitesi bulunur.
Tip A ADSM’yi tanımlayalım: En az beş diş hekimi/uzman kadrosu ile başlar ve en az beş tedavi ünitesine sahiptir.
Özetle; Diş kliniğinde muayenehane, poliklinik ve merkez bulunmaktadır. Bu üçünün ayrı ayrı ele alınması gerektiğini unutmayalım.
Düzenlemek için. Koşullar için gerekli dokümantasyonu sağlayabilmek ve fiziksel bina ve ekipman koşullarını sağlayabilmek çok önemlidir. Bunları yerine getirdikten sonra lisans ile faaliyetlere başlamak mümkündür.
Diş hekimi muayenehane açma şartları nelerdir?
Diş hekimi muayenehanesi açma gereklilikleri 2022’den itibaren üç ana başlık altında ele alınacaktır.
- Fiziksel durumu
- Gerekli belgeler
- Gerekli tıbbi ekipman
- Şimdi bu üç ana konuya bakalım.
Diş hekimi muayenehane açma şartları fiziki şartları nelerdir?
- Yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan, ünitin çevresinde hasta başı gelen tarafta en az 1,50 metre diğer üç tarafta ise en az 1 metre çalışma alanı/mesafe bırakacak şekilde muayene odası bulunmalıdır. Muayene odasında hasta mahremiyetinin korunması ve uygun şartlarda muayenenin sağlanması için ses, görüntü ve gürültü açısından gerekli düzenlemeler yapılarak, iş ve işlemlerde gerekli araç, gereç ve donanım ile lavabo bulunmalıdır.
- En az 10 metrekare büyüklüğünde, hasta bekleme salonu bulunmalıdır. Bekleme salonu sekreter hizmet alanı olarak da kullanılabilir.
- Hasta ve yakınlarının dolanım alanlarından izole edilmiş arşiv mahalli bulunmalıdır.
- İçerisinde el yıkama bölümü ve gerekli hijyen şartlarını sağlayacak malzemeler bulunan tuvalet bulunmalıdır.
- Hastaların ve personelin kullandığı bütün alanlar uygun bir şekilde havalandırılır ve yeterli şekilde aydınlatılmaları sağlanmalıdır.
- Muayenehanede hasta ve çalışan güvenliğinin sağlanması ve korunmasına ilişkin mevzuata uygun tedbirler alınmalıdır.
- Muayenehanenin zemini kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir bir malzeme ile kaplanmalıdır.
Diş hekimi muayenehane açmak için gerekli belgeler nelerdir?
- İşyerinin açılacağı adresi belirten ve ruhsat başvurusunda bulunan dilekçe.
- Uygulamadaki tüm odaların kullanım amacını gösterir, teknolojiye karşılık gelen bir kat planı örneği.
- Muayenehane açacak diş hekiminin diplomasının ve varsa yeterlilik belgesinin yönetim tarafından onaylı örneği ile iki adet vesikalık fotoğraf.
- Acil durum çantasında bulunması gereken tıbbi cihazlar (marka, seri numarası veya bu numaranın yerine geçen bilgiler) ile tıbbi malzeme ve sarf malzemelerinin (isim ve numaralarını belirterek) imzalı listesi.
- İlgili mevzuat uyarınca gerekli yangından korunma önlemlerinin alındığına dair yetkili makamlardan alınmış belge.
- İş sözleşmesi ve Sosyal Sigortalar Kurumu’na kaydı ve çalışan personelin diplomaları (varsa diploma ve sözleşmelerin aslı incelenebilirse onaylı suretleri).
- Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamındaki sözleşme.
- Dişhekimleri Birliği’ne kayıtlı olduğunuza dair beyan.
- Adli sicil kaydının özü.
- Kişinin vergi mükellefi olduğunu gösteren vergi belgesi.
Diş hekimi muayenehane açmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- Diş ünitesi
- Havalandırıcı kafası
- Mikromotor
- Dirsek
- Jet dolum cihazı
- Ultrasonik ölçekleyici (en az 5 yedek uçlu)
- Birleştirici (isteğe bağlı)
- Otoklav (bu maddenin yürürlüğe girmesinden iki yıl sonra, 02/03/2015 tarihinden önce açılan uygulamalar için zorunludur) ve torbalama cihazı (manuel torbalama için torbalama cihazı gerekli değildir)
- Periapikal röntgen cihazı veya taşınabilir röntgen cihazı (isteğe bağlı)
- Dijital Sensör Cihazı/Fosfor Plaka Okuyucu/Otomatik Geliştirme Cihazı/Film Geliştirme Tankı (opsiyonel)
- Tedavi için el aletleri (en az 5 takım)
- Kapaklı küvet (en az 1 adet)
- Atış araçları
- Muayene seti (en az 10 set)
- Acil durum
- Oksijen deposu ve maske
- Manşet kan basıncı monitörü (yetişkin ve çocuk boyutunda)
Diş polikliniği açma şartları nelerdir?
Diş polikliniği açma şartları konusunu da yukarıda olduğu gibi üç farklı başlıkta ele almamız gerekiyor.
- Diş polikliniği açma fiziki şartları nelerdir?
- Öncelikle aşağıdaki şartları sağlayan bir binaya kurulmalıdır. Aksi halde yönetmeliği çiğniyorsunuz.
- Besleme ünitelerinin bitişik konumda entegre bir şekilde düzenlenmesi şartıyla, müstakil evlere veya binaların bir kısmına da kurulabilir. Zorunlu yapı kullanma izin belgesi ve gerekli yangından korunma önlemlerinin alındığına dair belgedir.
- Sıcaklığı makul bir seviyede tutan ısıtma ve soğutma sistemleri ile klimalıdır.
- Hastalar ve personel tarafından kullanılan tüm alanlar yeterince havalandırılmış ve yeterince aydınlatılmıştır.
O halde aşağıdaki koşullar sağlanmalıdır.
- En az 15 m2 büyüklüğünde konforlu bir şekilde döşenmiş hasta bekleme odası bulunmaktadır. Orta koridor bekleme amaçlı kullanılacaksa en az 3 metre genişliğinde olmalıdır.
- Cihazın çevresinde hasta tarafında en az 1.50 metre, diğer üç tarafında en az 1 metre çalışma alanı/mesafesi olan, yeterince aydınlatılmış ve havalandırılmış bir muayene odası bulunmaktadır. Muayene odasında hastanın mahremiyetinin korunması ve makul koşullarda muayenenin sağlanması için ses, görüntü ve gürültüde gerekli önlemler alınır, ayrıca iş ve işlemler için gerekli araç, gereç ve ekipman ile lavabo temin edilir.
- Hasta ve yakınlarının dolaşım alanlarından ayrı bir arşiv alanı bulunmaktadır.
- Binanın durumuna ve çalışan sayısına bağlı olarak tüm çalışanlar için kadın ve erkek olarak ayrılmış soyunma odaları, tuvaletler ve lavabolar mevcuttur. Çalışan personel için bir dinlenme odası oluşturulacaktır.
- Engelliler için kurulmuş bay ve bayan tuvaletleri bulunmaktadır. Poliklinik birden fazla katta kurulu ise tuvaletler her ikinci katta bir olacak şekilde düzenlenir. Tuvalet kapıları dışa doğru açılmalı veya kaydırılabilir olmalıdır.
- Tüm oda ve birimlerin kapılarında, söz konusu oda veya birimin amacını açıklayan bir işaret bulunmaktadır.
- Poliklinik zemin katta değilse ilgili mevzuat gereği tesisin bulunduğu binada hastanın tekerlekli sandalye ile taşınabilmesi için asansör bulunmalıdır. Hasta tahliyesine göre merdiven ve sahanlık boyutları en az 1.20 metre olmalıdır. Poliklinik ikiden fazla kat üzerine kurulu ise hasta kullanım alanlarının bulunduğu katlar arasında hastanın tekerlekli sandalye ile taşınması için asansör bulunmalıdır.
- Polikliniğin bulunduğu bina girişinde tekerlekli sandalyeler için maksimum %8 eğimli rampa oluşturulacaktır.
- Tüm hasta kullanım kapıları tekerlekli sandalye kullanıcıları için yeterince geniş olmalıdır.
- Polikliniklerin hasta alanlarının zemini, temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi kolay bir malzeme ile kaplanmıştır.
- Poliklinikte hasta ve çalışanların güvenliğini sağlamak ve korumak için ilgili mevzuatta belirtilen önlemler alınmaktadır.
- İlgili mevzuata göre yetkili makamdan gerekli yangın güvenliği tedbirlerine ilişkin belge alınması zorunludur.
Diş polikliniği açmak için gerekli evraklar nelerdir?
- Poliklinik işleticisinin sağlık kuruluşu adına ruhsat verme başvurusunu içeren, ruhsatta yer alacak polikliniğin şirket ve adını, faaliyet göstereceği adresi ve çalıştığı yeri belirten başvuru formu saat .
- Tekniğe uygun ve polikliniğin tüm odalarının kullanım amacını gösteren 1:100 ölçekli kat planı örneği.
- Polikliniğin açılacağı bina için karşılıklı onaylı yapı kullanma izin belgesi örneği.
- Poliklinik binası müstakil ise ilgili mevzuata uygun deprem güvenlik raporu alırsınız.
- Gerekli yangın güvenliği önlemlerinin alınmasına ilişkin ilgili mevzuat uyarınca yetkili makamlardan alınan belge.
- Polikliniği açacak olan Yönetim tarafından onaylanan kurumsal ortakları gösterir Ticaret Sicili Resmi Gazetesi’nin aslı veya fotokopisi ve varsa ortakların diplomalarının onaylı suretleri varsa tasdik edecek ihtisas belgelerinin aslı veya fotokopisi Tüm ortaklar diş hekimleri veya tıp uzmanlarıdır.
- Sorumlu yöneticinin yönetmelik kapsamında sorumlu yönetici olmasına engel olmadığını gösteren belgeler; Sorumlu yöneticinin diploması ve gerekirse mesleki yeterlilik belgesi, T.C. 1219 sayılı Kanuna göre Türkiye’de mesleğini icra etme hak ve yetkisine sahip kimlik numarası, kamu veya özel sağlık kurum veya kuruluşlarında çalışmadığına dair beyan ve iki adet vesikalık fotoğraf.
- Sorumlu müdürün poliklinikte sorumlu müdür olarak çalışacağına dair ıslak imzalı veya ıslak imzalı aslına bakılarak İdare tarafından onaylanmış sorumlu müdür sözleşmesinin bir örneği.
- Poliklinikte görev yapacak diş hekimleri ve diş hekimliği dışı tıp profesyonellerinin iki adet vesikalık fotoğrafı.
- Poliklinikte çalışan asgari sayıda diş hekiminin diplomaları/sertifikaları ve iş sözleşmeleri; Diş sağlığı uzmanı olmayanlardan alınan hizmet sözleşmeleri ve diplomalar veya yönetimin onaylı kopyaları.
- Diş hekimlerinin diş muayenehanesine kayıtlı olduklarına dair beyanları.
- Ambulansta bulunması gereken tıbbi cihazlar (marka, seri numarası veya bu numaranın yerine geçen bilgiler) ile acil durum çantasında bulunması gereken tıbbi ve sarf malzemelerinin (isim ve numaralarını belirterek) imzalı listesi.
- Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamındaki sözleşme.
- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan X-ray cihazları için lisans belgesi.
- Sorumlu müdür de dahil olmak üzere tüm diş hekimleri için sabıka kaydı ekstresi.
Diş polikliniği açmak için gerekli malzemeler nelerdir?
- En az 2 adet diş üniti
- Her ünit başına;
- 1 mikromotor
- 2 dirsek
- 1 jet dolum cihazı
- 1 adet ultrasonik skaler cihazı (en az 5 yedek uçlu)
- Birleştirici (isteğe bağlı)
- Otoklav ve torbalama cihazı
- Etiketleme cihazı, (isteğe bağlı)
- Periapikal veya panoramik röntgen cihazı
- Dijital sensör cihazı / fosfor plaka okuyucu / otomatik banyo cihazı / film banyo tankı
- Tedavi el aletleri (ünite başına 3 set)
- Kapaklı küvet (birim başına 1 set)
- Kayıt araçları (en az 2 set)
- Acil durum
- Oksijen tankı ve maskesi (her katta)
- Manşet Kan Basıncı Monitörü (2 yetişkin ve 1 çocuk boyutunda)
Ağız ve diş sağlığı merkezi (ADSM) açma şartları nelerdir?
ADSM’ler daha kapsamlı ve daha büyük kliniklerdir. Bu nedenle, şartları bir tık daha geniş ve kapsamlıdır. ADSM açma şartları konusunu yine üç başlıkta ele alacağız.
ADSM açmak için fiziki şartlar nelerdir?
- Rahat kullanım için döşenmiş en az 25 metrekarelik hasta bekleme odası bulunmaktadır. Orta koridor bekleme amaçlı kullanılacaksa en az 3 metre genişliğinde olmalıdır.
- Cihazın çevresinde hasta tarafında en az 1.50 metre, diğer üç tarafında en az 1 metre çalışma alanı/mesafesi olan, yeterince aydınlatılmış ve havalandırılmış bir muayene odası bulunmaktadır. Muayene odasında hastanın mahremiyetinin korunması ve makul koşullarda muayenenin sağlanması için ses, görüntü ve gürültüde gerekli önlemler alınır, ayrıca iş ve işlemler için gerekli araç, gereç ve ekipman ile lavabo temin edilir.
- Yönetmelik Ek 9’a göre cerrahi müdahalelerin yapıldığı A tipi ADSM’lerde genel anestezi müdahale ünitesi zorunludur. Bu birimde;
1) Yarı steril, steril ve tam steril alanlar oluşturulur. Genel anestezi ameliyathanesi ve yardımcı odaların bulunduğu steril alanlarda pencere ve kapılar dış ortama açık değildir ve bu alanlarda tuvalet bulunmamaktadır.
2) Steril koridorda en az bir adet genel anestezi için ameliyathane, bir adet derlenme odası (ameliyat sonrası) ve bir adet hazırlık odası (ameliyat öncesi) bulunmaktadır. Genel anestezi ameliyathanelerinin her birinde sadece bir ameliyat masası mevcuttur.
3) Steril koridorda el yıkama lavabosu bulunmaktadır.
4) Duvarları, tavanları ve zeminleri dezenfekte etmeye ve temizlemeye uygun anti bakteriyel malzemelerden yapılmıştır.
5) Genel anestezi müdahale ünitesi sterilizasyon koşullarını taşır ve genel anestezi müdahale odaları tamamen steril alanlardır. Genel anestezi ameliyathanelerinde toz ve mikrop barındıracak herhangi bir girinti veya çıkıntı yoktur. Genel anestezi ameliyathanesinin kullanım alanı en az 30 metrekare, dar tarafı en az 5 m.
6) Genel anestezi müdahale odalarının her noktasında taban tavanının net yüksekliği asma tavanın en az 3 metre altında olmalı, havalandırma kanalları ve hepa filtreleri bulunmamalı ve genel anestezi müdahale ünitesinde koridor genişliği olmalıdır. en az 3 metre ve en az 2 metre olmalıdır.
7) Personel soyunma odaları, tuvalet-duş odalı kirli koridordan girilip steril koridora açık olacak şekilde bay ve bayanlar için ayrı düzenlenmiştir. Personel soyunma odaları yarı steril bir alanda yer almaktadır.
8) Genel anestezi işlem odası klimalı olmalı ve hijyenik Hepa filtreli klima sistemi ile havalandırılmalıdır.
9) Genel anestezi ameliyathanelerindeki sabit dolaplar ve banklar dezenfekte edilebilir, kolay temizlenebilir ve tozsuz malzemeden yapılmalıdır.
10) Kirli madde giriş yıkama bölümü, ön hazırlık paketleme bölümü ve sterilizasyon işlemi steril malzeme çıkış bölümleri ile merkezi sterilizasyon ünitesi bulunmaktadır. Kirli alanlar ile temiz alanlar arasında sadece malzeme geçişi olmalı ve bu iki alan çift yönlü otoklav ile ayrılmalıdır. Tek kullanımlık otoklav kullanırken, cihaz temiz alanda olmalıdır. Sterilizasyon ünitesi hem genel anestezi için ameliyathanenin steril koridoruna hem de genel koridora bağlıdır. ortak koridordan kirli alana giriş-çıkış; Steril koridordan temiz alana giriş ve çıkış olmalıdır. Merkezi sterilizasyon ünitesi; steril ürünlerin transferi sterilizeden ödün vermeyecek şekilde planlanmışsa ameliyathaneden ayrılabilir.
- Çalışan bütün personel için binanın durumuna ve çalışan sayısına göre yeterli miktarda erkek ve kadın için ayrı ayrı olmak üzere soyunma-giyinme yerleri ile tuvalet ve lavabo bulunur. Çalışan personel için dinlenme odası oluşturulur.
- Engellilerin de kullanımına uygun şekilde düzenlenmiş bay ve bayan tuvaleti bulundurulur. ADSM’nin birden fazla katta kurulmuş olması halinde tuvaletler her iki katta bir olmak üzere düzenlenir. Tuvaletlerin kapısı, dışarı doğru açılacak şekilde veya sürgülü olmalıdır.
- ADSM’lerde beşten fazla olmamak kaydıyla en az bir gözlem yatağı bulunur.
- Tüm oda ve birimlere ait kapılarında, söz konusu oda veya birimin ne amaçla kullanıldığını bildirir tabela bulunur.
- ADSM’nin hasta kullanım alanlarının zemini kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir bir malzeme ile kaplanır.
- ADSM’de teşhis ve tedavi edilenler ile çalışanlar için hasta ve çalışan güvenliğinin sağlanması ve korunmasına dair ilgili mevzuatta belirtilen tedbirler alınır.
- Hasta ve yakınlarının dolanım alanlarından izole edilmiş arşiv ve büro mahalli bulunur.
- Hasta kullanımına ait tüm kapıların tekerlekli sandalye geçişine uygun genişlikte olması gerekir.
Merdiven, koridor, jeneratör ve asansörler ile ilgili şartlara da yer verelim.
- Katlar arası merdivenin sahanlık ölçüsü en az 1,20 metredir.
- Hasta dolanımının olduğu tüm koridorların genişlikleri en az iki metredir. Statik yapıyı engellediği düşünülen alanlarda iki metre şartı aranmaz.
- Otomatik olarak devreye giren ve elektrik projesinde hesaplanan kurulu gücün en az % 70’i oranında uygun güç ve nitelikte olan bir jeneratör ile hastanın tekerlekli sandalye ile taşınmasını sağlayacak şekilde ilgili mevzuatına uygun asansör bulunur. Genel anestezi müdahale ünitesi için kesintisiz güç kaynağı (UPS) bulundurulur.
- ADSM girişinde tekerlekli sandalye girişi için en çok % 8 eğimli rampa oluşturulur.
ADSM açmak için gerekli belgeler nelerdir?
- Sağlık tesisi adına ruhsat verilmesine ilişkin başvurunun yer aldığı, ruhsatta yer alacak ticari unvan ve ADSM isminin, işletileceği adresin ve çalışma saatlerinin belirtildiği ADSM İşletmeci Başvuru Formu.
- Mimari tekniğe göre yapılmış, tüm yapının kesitlerini ve cephelerini en az 1/100 ölçeğinde gösteren, merkezin tüm mekanlarının kullanım amacını gösteren üç takım mimari proje.
- ADSM’nin açılacağı binanın her iki tarafından onaylanmış yapı kullanma izin belgesinin bir kopyası.
- Gerekli yangın güvenliği önlemlerinin alınmasına ilişkin ilgili mevzuat uyarınca yetkili makamlardan alınan belge.
- ADSM binası müstakil ise, ilgili mevzuata uygun olarak sismik güvenlik raporu alacaksınız.
- Şirket üyelerinin yer aldığı ticaret sicilinin aslı veya yönetim tarafından yetkilendirilmiş bir nüshası ve diş hekimi olan şirket üyelerinin diplomaları ve uygun olduğu durumlarda yönetimden alınan yeterlilik belgelerinin onaylı suretleri.
- Sorumlu yöneticinin yönetmelik kapsamında sorumlu yönetici olmasına engel olmadığını gösteren belgeler; Sorumlu yöneticinin diploması ve gerekirse mesleki yeterlilik belgesi, T.C. 1219 sayılı Kanuna göre Türkiye’de mesleğini icra etme hak ve yetkisine sahip kimlik numarası, kamu veya özel sağlık kurum veya kuruluşlarında çalışmadığına dair beyan ve iki adet vesikalık fotoğraf.
- Sorumlu Yönetici’nin ADSM’de Sorumlu Yönetici olarak çalışacağını belirten, ıslak imzalı veya ıslak imzalı aslına bakılarak Müdürlükçe onaylanan Sorumlu Yönetici Sözleşmesi’nin bir örneği; ADSM İşletmeci Şirket ile ilgili olarak, sorumlu yöneticinin hissedar olmaması durumunda, şirket müdürü ile sorumlu müdür arasında imzalanan sözleşme; Murahhas üye ve sorumlu murahhas müdür şirketin hissedarı olup olmadığına yönetim kurulu karar verir.
- ADSM’de çalışacak asgari sayıda diş hekiminin diplomaları/uzmanlık belgeleri, Diş hekimleri Birliği’ne kayıtlı olduklarına dair beyanlar ve hizmet sözleşmeleri; Diş sağlığı uzmanı olmayanlardan alınan hizmet sözleşmeleri ve diplomalar veya yönetimin onaylı kopyaları.
- ADSM’deki zorunlu tıbbi cihazlar (marka, seri numarası veya bu numaranın yerine geçen bilgilerle birlikte) ile acil durum kitinde bulunması gereken tıbbi ve sarf malzemelerinin (isim ve numaralarını belirterek) sorumlu yöneticisinin imzalı listesi.
- Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamındaki sözleşme.
- Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan alınmış X-ray cihazı lisans belgesi,
- Doktor ve sorumlu müdür de dahil olmak üzere tüm diş hekimleri için sabıka kaydı ekstresi.
Diş kliniği açma maliyeti ne kadardır?
Bu sorunun net bir cevabı yok. Açmak istediğiniz diş kliniğinin türüne göre diş kliniği açmanın maliyeti nedir sorusunun cevabı değişiklik gösterecektir. Diş muayenehanesi mi açacaksınız, poliklinik mi açacaksınız, ADSM mi? Diş kliniği açmak için tercih ettiğiniz türe göre farklı bir maliyet hesaplaması vardır.
Öncelikle maliyet hesaplamaları dolar bazında yapılmalıdır. Hemen hemen tüm tıbbi ürünler ithal edilmektedir. Bu nedenle diş kliniği açma maliyeti de döviz kuruna göre farklılık göstermektedir. Aşağıdaki maliyet tutarları ortalama tutarlardır ve kesinlik yoktur.
- Bir diş hekimi ofisi açmanın maliyeti 40.000 ila 100.000 ABD Doları arasında değişebilir.
- Bir diş kliniği açmanın maliyeti 60.000 $ ile 120.000 $ arasında değişebilir.
- ADSM’yi açmanın maliyeti 200.000 ila 500.000 ABD Doları arasında değişebilir.
Bu tutarlar ortalamadır ve daha düşük veya daha yüksek maliyetler uygulanabilir.
Diş kliniği ne kadar kazanır?
Diş kliniği ne kadar kazanıyor, kâr ediyor mu vs. soruların cevapları da çok farklı. Bir de hızlı kapanıp devreden çıkanlar olduğu gibi uzun yıllardır faaliyette olan uygulamalar da var. Ortalama aylık gelir, kurum türüne göre 30.000 TL ile 200.000 TL arasında değişmektedir.
İlginizi Çekebilir: Pizza Dükkanı Açma Maliyeti ve Kar Marjı Ne Kadar? *2023