Atış poligonu açmak da iş fikirlerinden biridir. Poligon açmak, sokaklarda ve ara sokaklarda sürekli gördüğümüz iş fikirleriyle örtüşmeyebilir. Ancak, poligon açmak gerçekten orijinal iş fikirlerinden biridir. Ülkemizde atış poligonları çok sınırlı sayıdadır. Poligonlara ilginin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Poligon açmak için büyük sermaye gerekir. Poligon açma şartlarını yazımızda özetlemek gerekirse poligon açmak karlı bir iş midir, poligon açmak için neler gereklidir, poligon açmak için hangi belgeler gereklidir, poligon açma şartları nelerdir? atış poligonu, KOSGEB atış poligonu vb. desteği vardır. Burada konuyla ilgili tüm detayları ve soruları bulacaksınız.
Atış poligonu açmak karlı bir iş mi?
Poligon açmak çok karlı bir iş fikridir. Mesafe atışları için atış başına ücret alınacaktır. Poligon oranlarına bakarsak atış ücret tarifesinin şehirden şehire değişiklik gösterdiğini görüyoruz. Bu bize karlılığın faaliyet göstereceği şehre göre değişeceğini söylüyor. Örneğin İstanbul’da kepçe başına 5 TL fiyat tarifesi varken, Ankara’da bu fiyat 10 TL’ye kadar çıkabiliyor. Ancak, ateşlenecek silahın türüne göre fiyatların değişebileceğini belirtmek gerekir. Bir ev silahından ateş ederken, fiyat tarifesi çok daha ucuz olabilir. Yerli ve yabancı silahlarda kullanılan mermiler farklı olduğu için fiyat tarifesinin de farklı olması kaçınılmazdır.
2022 yılı itibari ile mermi fiyatları mermi türüne göre değişmekle birlikte ortalama 2,50 TL civarındadır. Poligonlarda atış fiyat tarifelerine bakacak olursak karlılığın ortalama %100 ile %150 arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Lüks silahları çekmenin karlılığı %300’e ulaşabilir.
Her sektörde olduğu gibi poligona başlarsanız çok şey yapabilmek için yeterli bir müşteri kitlesine sahip olmanız ve yüksek bir ciro elde etmeniz gerekir. Bu nedenle poligon açmadan önce alan analizi, rekabet analizi ve ihtiyaç analizi yapmış veya yaptırmış olmalısınız.
Günümüzde kadınlar da erkekler kadar atış poligonlarına ilgi duyuyor. Son birkaç yıla bakarsak, atış poligonu işletmelerinin sayısının artmasını atış poligonlarına olan talebe bağlayabiliriz.
Atış poligonu açma maliyeti 2023 ne kadar?
2023 yılında poligon açmanın maliyeti 500.000 TL ile 1.000.000 TL arasında değişmektedir. Bu maliyet, kuracağınız poligonun teknik özelliklerine, atış poligonunun kapasitesine ve kullanacağınız malzemelere göre değişiklik gösterecektir. Bu nedenle tek ve standart bir atış poligonu açmanın maliyeti hakkında bilgi vermek oldukça güçtür. Maliyet, ne tür bir atış poligonu açmak istediğinize bağlıdır. Ortalama maliyete bakacak olursak, az sermaye ile poligon açmanın pek mümkün olmadığı görülüyor.
Atış poligonu açma şartları 2023 nelerdir?
Ülkemizde poligon açma şartları oldukça yüksektir. Birçok bakanlık açılış ve operasyonel denetimler yapacak. Bu anlaşılabilir. Her girişimci atış poligonu açamaz. Belirtilen şartları sağlayan ve yapılan kontroller sonucunda onay alan kuruluşlar poligon açabilir. Ama bir atış galerisi açmak için ne gerekiyor? Poligon açmak için şartlar nelerdir? Bir atış poligonu açmak için hangi belgelere ihtiyaç vardır? Şimdi bu soruların cevaplarıyla başlayalım.
Atış poligonu açmak için ne lazım?
Bir atış poligonunun açılması için denetimler aşağıdaki 3 noktada gerçekleştirilir:
- Atış poligonunun fiziksel yapısı
- Atış poligonunu açan kişi
- Poligon açmak için gerekli belgeler
- Bu üç unsura göre başvuru ve yerleşim izninin verilip verilmediği kontrol edilir.
- Atış poligonunu açma koşulları (fiziksel gereksinimler)
- Atış poligonunda bir takım fiziksel gereksinimlerin karşılanması gerekir. Bu koşullar aynı zamanda güvenlik önlemleridir.
- En yakın yerleşim yeri ve diğer açık atış poligon ve poligon işyerlerinden en az 80
- metre uzaklıkta. Kapalı atış poligonları veya atış poligonları ayarlanmışsa, bu mesafe aranmaz.
- Atış poligonu veya tüfek poligonu binaları tek katlıdır. Ancak teknolojinin gerektirdiği
- Bazı durumlarda, çok katmanlı da olabilir. Bu durumda duvarlar, tavanlar ve diğer tesisat çekim yerleri gerekli özelliklere sahip olmalıdır.
- Bu tür organizasyonlarda, Uluslararası Atış Birliği’nin (I.S.SF.) o atış poligonu veya poligonunu düzenleyen tüzükleri geçerli olacaktır.
- Belirtilen minimum boyutlar hedeflenmektedir.
- Binalarda giriş çıkış kapıları, pencereler ve panjurlar, gerektiğinde ve tehlike durumunda İçeridekilerin kolayca kaçabilecekleri şekilde tasarlanmıştır.
- Atış yapılan yerlerde sektirecek mermi, fişek ve peletler bulunmamaktadır.
- Kolon ve tavan kirişleri yoktur. Bunların yapımı sırasında gerekirse
- Kaymayı önlemek için önlemler alınır.
- Çekim odasındaki tavan kirişleri ve varsa aydınlatma armatürleri tavan yüzeyine 20 derecelik açı yapacak şekilde yerleştirilmelidir.
- 7 mm kalınlığında bir eğimli çelik sac levha ile kaplanmıştır.
- Merminin sekmemesi için atış ve nişan alma çizgisi arasındaki zemini şekillendirin zorunlu atış poligonunun hacmine bağlı olarak atış hattında fanlar, bitiş hattında absorber havalandırma sistemi olmalı.
- Seride kullanılacak malzemeler yanıcı ve barut kalıntıları içeren malzemelerden oluşmaktadır.
Atış poligonu açma ön izin belgesi (Başvuru yapacak kişinin soruşturulması)
Atış poligonu açılabilmesi için öncelikle İçişleri Bakanlığı’ndan ön izin alınması gerekmektedir. Atış poligonu açmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin bir başvuru ile Bakanlığa başvurmaları gerekmektedir. Uygulamada poligon alanının doğası ve projenin nerede yer alacağı hakkında bilgi vermektedir. Aynı zamanda başvuru sahibi, kimlik belgesinin onaylı bir kopyasını da başvuruya eklemelidir. Başvuru sahibinin hem atış poligonu hem de güvenlik araştırması yapılır.
Adli sicil kaydının olmaması önemli bir kriterdir. Başvuru sahipleri hem mali hem de cezai mahkumiyet açısından taranacaktır.
Atış poligonu açmak için gerekli evraklar 2023
Geçici izin verildikten sonra işletme izninin alınması için belge istenmektedir. Poligon açmak için gerekli evrak listesini bakanlığa teslim etmeniz gerekiyor. Evrak işleri oldukça zor ve zahmetlidir. Bunu zaten listeden biliyorsun.
Tabanca atış poligonu için gerekli belgelerin listesi:
- Poligonun dikileceği yer belediye sınırları içinde ise bu, o yerin mülkiyetini gösterir.
- belge veya kira sözleşmesi
- 3194 sayılı İmar Kanunun 21 inci maddesi hükümlerine göre alınan imar izni
- Planlanan tabanca atış poligonunun Uluslararası Atış Birliği’nin (I.S.S.F) poligonlarla ilgili genel ve özel teknik kurallarına uygun olduğunu gösteren Spor Genel Müdürlüğü (Atış ve Avcılık Federasyonu) tarafından onaylanan imar planı.
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Çalışma Müdürlüğünden poligonun 25/08/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanunu ve İşçi Koruma Yönetmeliğine uygun olduğuna dair yazı
- Atış poligonunun çevreye olumsuz etkisi olup olmadığına ilişkin Çevre Müsteşarlığından alınacak belge.
- Poligon yapımına karşı herhangi bir kamu güvenliği ve asayiş endişesi bulunmadığına ilişkin yerel polis teşkilatının inceleme raporu
- Tuzak skeet atış poligonu veya tüfek atış poligonu için gerekli belgelerin listesi:
- Adlandırılmış alan veya çokgenin topluluk sınırlarının dışında olduğunu gösterir.
- Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü onaylı 1:500 veya 1:5000 ölçekli vaziyet planı
- Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü onaylı 1:50 ölçekli inşaat projesi
- Atış poligonunu sınırlayan bir çevre duvarı veya en az 2 metre yüksekliğinde katı direkler.
- bağlantılı, sık tel örgü, dikişli ve taş duvarlar, muayeneye tabi ana giriş kapısı, gerekli diğer kapılar site planını ve ayrıntılı planı gösterir
- 3194 Sayılı Yapı Düzenleme Kanununun 26 ncı maddesinin son fıkrası uyarınca yapı kullanma izni,
- Atış poligonundan en yakın yerleşim bölgelerine olan mesafeyi gösteren kroki
- Uluslararası Atış Birliği’nin (I.S.S.F) Atış Poligonu veya Atış Poligonu
- Spor Genel Müdürlüğü tarafından (atıcılık ve
- Plan Avcılar Derneği Başkanlığı tarafından onaylandı
- Güvenlik mesafeleri içinde kalan iş yeri alanı girişimciye aittir.
- Mülkiyet veya Kira Kanıtı
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge çalışma müdürlüğü tarafından atış poligonu veya
- ürün yelpazesinin 1475 Sayılı İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne uygun olduğunu beyan eder.
- kurumdan gelen mektup
- İşyerinin çevreye olumsuz etkisi olmadığına dair Çevre Müsteşarlığından alınacak belge,
- İşyerinin kurulmasına genel güvenlik ve kamu düzeni açısından herhangi bir itirazın bulunmadığı belirlendi.
- Yerel polisin soruşturma raporu
İlginizi çekebilir: Av Malzemeleri Dükkanı Açmak 2023
Yorumlar kapalı.