Ağırlıklı ortalama hesaplama, eşit öneme sahip olmayan değerlerin ağırlıkça (oran) ortalamasıdır.
Ağırlıklı Ortalama Hesaplama
Tanımdan da anlaşılacağı gibi, ağırlıklı ortalamada her bir değerin ortalamaya katkısı farklıdır. Her bir istatistiğin katkısı, “ağırlık çarpanı” olarak tanımlanabilecek toplam içindeki payıdır.
Örneğin wn ağırlıkları ile hesaplanan çeşitli n değerlerinin ortalaması aşağıdaki formüllerle gösterilebilir;
Ağırlıklı Ortalama = (w1n1 + w2n2 + w3n3+….wnnn) / w1+w2+w3+….+wn)
Ağırlıklı Ortalama = (Σ Ni Wi) / Wi.
Net ifade ile ağırlıklı ortalama; ağırlığına göre her değerin ürünlerinin toplamının tüm ağırlık faktörlerinin toplamına oranıdır. Formüldeki tüm ağırlıklar eşit olduğunda normal bir aritmetik ortalama oluşur. Ağırlıklı ortalama, özellikle finans piyasasında fiyat endekslerinde, maliyet hesaplamalarında ve not hesaplamalarında oldukça sık kullanılmaktadır.
Örneğin;
%50 tahvil, %20 hisse senedi, %20 USD ve %10 altından oluşan bir portföyün yıl sonunda sırasıyla %8, %10, %5 ve %5 getirisi olduğunu varsayarsak, bu portföyün ortalama getirisi aşağıdaki gibi olabilir. hesaplanacak;
Ağırlıklı Ortalama: [(50×8) + (20×10) + (20×5) + (10×5)] / 100 = %7,5
Bu terimin ingilizce karşılığı: Weighted Average
Normalize edilmiş ağırlıklı aritmetik ortalama
Pratikte çok sık bulunan özel bir ağırlıklı aritmetik ortalama, ağırlık fonksiyonunun normalleştirilmiş biçiminden elde edilen özel normalleştirilmiş ağırlıklı aritmetik ortalamadır. Normalizasyon işlemi, ağırlıkların toplamı 1’e eşitlenerek gerçekleştirilir. Bu durumda, ağırlıklı aritmetik ortalama formülünün paydası 1’e eşittir.
Bu yazıyada göz atabilirsiniz: Kaç Adım Kaç Kalori Yakar Yaktırır? 5 Bin Adım Kaç Kalori Yaktırır?
Yorumlar kapalı.